ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада утрималася від реєстрації медіа псевдоактивіста та антивакцинатора Остапа Стахіва

Остап Стахів. Фото – Варіанти

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення утрималася від голосування за проєкт рішення щодо реєстрації медіа псевдоактивіста та антивакцинатора Остапа Стахіва. Таке рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні 23 травня. 

Жоден із семи членів регулятора не проголосував за реєстрацію газет Стахіва, шість членів регулятора утрималися від голосування.

Він просив зареєструвати суб'єктом у сфері друкованих медіа дві газети – “Галицькі вісті” (особисто від нього) й “Правозахисники” (від ГО “Об'єднання правозахисників України”) – та журнал “Ідея і чин” (від громадської організації “Народне телебачення”).

Стахів так розповів про себе: “Я є сам журналістом, але яким журналістом – я не закінчував журналістику, але я зареєстрував медіа і, відповідно, таким чином вів сайт, газету. Порушень жодних не було щодо газети “Галицькі вісті”.

“Я вважаю, що журналіст – він має бути. Має бути таке, як народна журналістика. Люди, які ведуть канали або видають місцеві газети, – це обов'язково, це є первинне, що має бути, бо не всі можуть мати центральні канали. Я простий хлопець, але в мене 6,3 млрд переглядів тільки за 2020 рік”, – сказав Стахів.

Також він розповів, що має акредитацію Верховної Ради України, є членом спілки професійних журналістів США, контактує з американськими конгресменами.

Стахів розповів, що проводить курси навчання на журналістів та правозахисників з колишнім ведучим 1+1 Жаном Новосельцевим і видають посвідчення “Галицьких вістей”. Хоча, за його словами, посвідчення отримують небагато людей. 

Заступник голови Нацради Олег Черниш повідомив, що регулятор отримав листа від всеукраїнської громадської організації “Українська народна самооборона”, підписаного 23 громадськими організаціями Львівщини. 

У листі організації називають Стахіва “провокатором та провідником руского міра”, який “хоче зареєструвати свої друковані видання та вивести свою пропагандистську антиукраїнську роботу на якісно новий рівень”, щоб “допомагати Путіну руйнувати Україну”. Організації закликали Нацраду не допустити в медійний простір “провідника руского міра” Стахіва з його псевдожурналістськими проєктами. 

Засідання Нацради за участю Остапа Стахіва, 23 травня 2024 року. Скриншот ІМІ

На листа Стахів відповів, що деякі організації, які підписали листа, були його конкурентами: “Який до мене рускій мір… Я хоча б один раз заперечив чи  підтримав? [...] Я взагалі… Це мене навіть трошки шокувало. В мене без слів. Ці речі потребують доказів”.

Перед голосуванням Олег Черниш зазначив, що утримується від голосування, і пояснив чому: 

“Я дивився багато відео з паном Остапом, спілкувався зі своїми знайомими журналістами з питань видавання журналістських посвідчень. Вони кваліфікували це в розмовах зі мною як торгівлю журналістськими посвідченнями. Я поділяю їхню точку зору. На мій погляд, ознаки продажу журналістських посвідчень є. Ви агітували свого часу, що це і доступ до органів влади, і можливість придбання зброї. Це дуже небезпечний, особливо в умовах війни, вид бізнесу. Тому я утримуюсь від голосування”.

Також від голосування утримався член Нацради Максим Онопрієнко, зазначивши, що Стахів своїми курсами та видаванням посвідчень нівелює професію журналіста.

“На цьому курсі людина комунікує власну думку, як має працювати журналіст. І ті матеріали, які я вивчав, вони часто свідчили про підрив державницької роботи, як-от постійні запити до державних органів, щоб зупинити їхню роботу. Це перший момент. Другий момент: під світлими гаслами за конституційний лад настрої і акценти публічних заходів як щодо вакцинації, так і щодо мобілізації – в мене викликає сумніви, що подібне видання потрібно реєструвати. Тому я так само утримуюсь”, – зазначив Онопрієнко.

У відповідь Стахів назвав такі звинувачення необґрунтованими, сказав, що є публічною людиною і “я дорожу тим, що я роблю, і за свої слова відповідаю і роблю все по праву”.

Також він сказав, що не є антивакцинатором, а “за вільний вибір”, і попросив навести приклади, де він виступає проти мобілізації.

Що відомо про Остапа Стахіва

Остап Стахів – один з лідерів антивакцинального руху в Україні, входив до руху “Стоп Фейк Пандемія”, називав пандемію COVID-19 вигаданою, активно виступав проти вакцин, масок і карантину.

У 2021 році ІМІ спільно з Texty.org.ua писав про Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи. Серед його учасників був Остап Стахів, якого підтримував підозрюваний у держзраді блогер Кирило Стремоусов.

Служба безпеки України 16 листопада 2021 року повідомила про блокування всеукраїнської мережі антивакцинаторів та оголосила підозру їхньому лідеру Остапу Стахіву за ст. 109 Кримінального кодексу України (“Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”). 

СБУ повідомила, що мережа під “антивакцинаторськими” гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні: її учасники закликали до насильницької зміни конституційного ладу, а їхні дії координували російські куратори.

Тоді Галицький районний суд Львова арештував Стахіва з можливістю внести заставу в мільйон гривень, а вже 1 грудня 2021 року він вийшов із СІЗО під заставу.

У липні 2023 року Остап Стахів оголосив про відкриття платних “курсів журналістики” та видавання “посвідчень журналіста” після їхнього закінчення. Курс коштував 7500 грн. Стахів зазначив, що курси проводить не для того, щоб їхні учасники могли працювати в медіа, а для “боротьби за свої права”.

Liked the article?
Help us be even more cool!