ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США та ЄС підтримали мітингувальників, засудивши грузинський закон про "іноагентів"

08.03.2023, 12:39
Фото – AP Photo
Фото – AP Photo

Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Боррель та речник Держдепартаменту Сполучених Штатів Нед Прайс розкритикували ухвалення грузинським парламентом законопроєкту про "іноагентів" та підтримали мітингувальників.

Заяву Борреля передає Дипломатична служба ЄС, а Прайса цитують Anadolu та "Європейська правда".

Головний дипломат Євросоюзу назвав законопроєкт "дуже поганим розвитком подій для Грузії та її народу". Його ухвалення, за словами Борреля, може мати негативний вплив на громадянське суспільство і медіаорганізації.

"Цей закон несумісний із цінностями та стандартами ЄС. Це суперечить заявленій меті Грузії щодо приєднання до Європейського Союзу, яку підтримує значна більшість громадян Грузії. Його остаточне ухвалення може мати серйозні наслідки для наших відносин", – наголосив верховний представник ЄС

Він додав, що ЄС закликає Грузію дотримуватися своїх зобов’язань щодо просування демократії, верховенства права та прав людини та нагадує про право людей на мирний протест.

Увечері 7 березня біля будівлі парламенту зібралося від п’яти до десяти тисяч людей. Сталися сутички протестувальників з поліцією, внаслідок чого силовики застосували сльозогінний газ та водомети. Поліція затримала 66 людей в адміністративному порядку за спротив поліції та дрібне хуліганство, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на МВС Грузії. 

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебуває з офіційним візитом у США, підтримала протестувальників і заявила, що накладе вето на закон.

Офіс верховного представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозепа Борреля попередив про наслідки ухвалення в Грузії закону про "іноагентів".

Посольство США в Тбілісі назвало ухвалення законопроєкту в першому читанні, а також застосування сили проти демонстрантів "чорним днем для грузинської демократії".

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2023 року в Грузії сталися сутички між депутатами під час засідання комітету парламенту з правових питань, де було заявлено обговорення законопроєктів про "іноагентів".

Парламент Грузії взяв до розгляду одразу два законопроєкти про "іноагентів". Обидва проєкти ініціював рух "Сила народу": перший називається "Про прозорість іноземного впливу", другий – "Про реєстрацію іноземних агентів".

Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб за низкою винятків. Після ухвалення законопроєктів керівна партія обіцяє відправити їх до Венеційської комісії на експертизу.

Раніше понад 200 неурядових організацій та ЗМІ підписали заяву проти ухвалення в Грузії закону про "іноагентів" на зразок того, що діє в Росії. Підписанти вважають, що метою законопроєкту є дискредитація, а згодом можливі репресії проти критично налаштованої преси та громадських груп.

Євросоюз заявив, що ухвалення подібних законів несумісне з виконанням рекомендацій для набуття Грузією статусу кандидата до Євросоюзу, з нормами та цінностями ЄС. Серйозне занепокоєння також висловили США та ООН.

Зрештою, комітет грузинського парламенту з юридичних питань підтримав дві версії резонансних законопроєктів, які впроваджують у країні явище так званих "іноагентів".

7 березня Парламент Грузії достроково почав розгляд проєкту "Про прозорість іноземного впливу". Спершу очікувалося, що парламент почне розгляд 9 березня, але лідер більшості Мамука Мдінарадзе запропонував "більше нічого не чекати", і спікер парламенту підтримав його. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Парламент Грузії 7 березня ухвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який також називають законопроєктом про "іноагентів" – на кшталт російського.

Liked the article?
Help us be even more cool!