ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет парламенту Грузії попри бійки й протести підтримав проєкти про "іноагентів"

07.03.2023, 10:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Комітет грузинського парламенту з юридичних питань підтримав дві версії резонансних законопроєктів, які впроваджують у країні явище так званих "іноагентів".

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на "Грузия Online".

Розгляд обох документів відбувався протягом кількох годин на тлі бійки між депутатами й протестів під будівлею парламенту.

Законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" і законопроєкт "Про реєстрацію іноземних агентів" парламенту представили депутати від "Сили народу", які входять до керівної більшості.

Законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" передбачає реєстрацію як агентів іноземного впливу таких некомерційних юридичних осіб та ЗМІ, доходи яких більш ніж на 20% отримані з-за кордону. 

Згідно з цим же законопроєктом, усі, кого вважають агентами іноземного впливу, в обов'язковому порядку мають бути зареєстровані під такою самою назвою в базі даних Державного реєстру. Під час реєстрації необхідно відобразити отриманий дохід. Водночас організації будуть зобов'язані щорічно заповнювати фінансову декларацію.

За ухилення від реєстрації як агента іноземного впливу або незаповнення декларації на організацію буде накладений штраф у розмірі 25 тисяч ларі (майже 9 тисяч доларів). 

Згідно з проєктом "Про реєстрацію іноземних агентів", будь-яка фізична та юридична особа, яка отримує фінансування з-за кордону, буде зобов'язана зареєструватися як іноземний агент.

Невиконання або неналежне виконання обов'язку, передбаченого законом "Про реєстрацію іноземних агентів", призводить до кримінальної відповідальності й каратиметься штрафом або позбавленням волі на строк до п'яти років. Суб'єкти, які відповідають встановленим законопроєктом критеріям агента іноземної сили, зобов'язані звернутися до генерального прокурора і попросити реєстрацію як агента іноземної сили.

Дія закону не пошириться на дипломатів, консулів і співробітників дипломатичної служби та консульських установ. Закон також не стосуватиметься посадових осіб іноземної держави, осіб, які провадять благодійну діяльність, та осіб, які "сумлінно ведуть релігійну, освітню, наукову, академічну або мистецьку діяльність".

Після ухвалення в парламенті двох проєктів у першому читанні керівна партія обіцяє відправити обидва варіанти до Венеційської комісії на експертизу.

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2023 року в Грузії сталися сутички між депутатами під час засідання комітету парламенту з правових питань, де було заявлено обговорення законопроєктів про іноагентів.

Парламент Грузії взяв до розгляду одразу два законопроєкти “про іноагентів”. Обидва проєкти ініціював рух “Сила народу”: перший називається “Про прозорість іноземного впливу”, другий – “Про реєстрацію іноземних агентів”.

Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб за низкою винятків. Після ухвалення законопроєктів керівна партія обіцяє відправити їх до Венеційської комісії на експертизу.

Раніше понад 200 неурядових організацій та ЗМІ підписали заяву проти ухвалення в Грузії закону про іноагентів на зразок того, що діє в Росії. Підписанти вважають, що метою законопроєкту є дискредитація, а згодом можливі репресії проти критично налаштованої преси та громадських груп.

Євросоюз заявив, що ухвалення подібних законів несумісне з виконанням рекомендацій для набуття Грузією статусу кандидата до Євросоюзу, з нормами та цінностями ЄС. Серйозне занепокоєння також висловили США та ООН.

Liked the article?
Help us be even more cool!