ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламент Грузії ухвалив у першому читанні варіант проєкту про "іноагентів"

08.03.2023, 10:45
Фото – newsgeorgia.ge
Фото – newsgeorgia.ge

Парламент Грузії 7 березня ухвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який також називають законопроєктом про "іноагентів" – на кшталт російського, повідомляє Новости-Грузия

Голосування за другим варіантом, який називається "Про реєстрацію іноземних агентів", відбудеться 9 березня.

Голосування проходило на тлі протесту опозиційних депутатів у будівлі парламенту та акції зовні. Протестувальники заявляють, що влада Грузії "іде російським шляхом".

Увечері 7 березня біля будівлі парламенту зібралося від п’яти до десяти тисяч людей. Сталися сутички протестувальників з поліцією, внаслідок чого силовики застосували сльозогінний газ та водомети. Поліція затримала 66 людей в адміністративному порядку за спротив поліції та дрібне хуліганство, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на МВС Грузії. 

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебуває з офіційним візитом у США, підтримала протестувальників і заявила, що накладе вето на закон.

Офіс верховного представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозепа Борреля попередив про наслідки ухвалення в Грузії закону про "іноагентів".

Посольство США в Тбілісі назвало ухвалення законопроєкту в першому читанні, а також застосування сили проти демонстрантів "чорним днем для грузинської демократії".

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2023 року в Грузії сталися сутички між депутатами під час засідання комітету парламенту з правових питань, де було заявлено обговорення законопроєктів про "іноагентів".

Парламент Грузії взяв до розгляду одразу два законопроєкти про "іноагентів". Обидва проєкти ініціював рух "Сила народу": перший називається "Про прозорість іноземного впливу", другий – "Про реєстрацію іноземних агентів".

Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб за низкою винятків. Після ухвалення законопроєктів керівна партія обіцяє відправити їх до Венеційської комісії на експертизу.

Раніше понад 200 неурядових організацій та ЗМІ підписали заяву проти ухвалення в Грузії закону про "іноагентів" на зразок того, що діє в Росії. Підписанти вважають, що метою законопроєкту є дискредитація, а згодом можливі репресії проти критично налаштованої преси та громадських груп.

Євросоюз заявив, що ухвалення подібних законів несумісне з виконанням рекомендацій для набуття Грузією статусу кандидата до Євросоюзу, з нормами та цінностями ЄС. Серйозне занепокоєння також висловили США та ООН.

Зрештою, комітет грузинського парламенту з юридичних питань підтримав дві версії резонансних законопроєктів, які впроваджують у країні явище так званих "іноагентів".

7 березня Парламент Грузії достроково почав розгляд проєкту "Про прозорість іноземного впливу". Спершу очікувалося, що парламент почне розгляд 9 березня, але лідер більшості Мамука Мдінарадзе запропонував "більше нічого не чекати", і спікер парламенту підтримав його. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Liked the article?
Help us be even more cool!