ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламент Грузії достроково почав розгляд одного з проєктів про "іноагентів"

07.03.2023, 15:49
Фото – aa.com.tr
Фото – aa.com.tr

Парламент Грузії достроково почав розгляд проєкту "Про прозорість іноземного впливу".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Спершу очікувалося, що парламент почне розгляд 9 березня, але лідер більшості Мамука Мдінарадзе запропонував "більше нічого не чекати", і спікер парламенту підтримав його. 

Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Перед цим прем’єр Іраклій Гарібашвілі виступив на підтримку скандальних законопроєктів про "іноагентів", які спричинили критику Заходу та протести, заявивши, що майбутнє країни "не належить агентам іноземних держав".

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2023 року в Грузії сталися сутички між депутатами під час засідання комітету парламенту з правових питань, де було заявлено обговорення законопроєктів про "іноагентів".

Парламент Грузії взяв до розгляду одразу два законопроєкти про "іноагентів". Обидва проєкти ініціював рух "Сила народу": перший називається "Про прозорість іноземного впливу", другий – "Про реєстрацію іноземних агентів".

Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб за низкою винятків. Після ухвалення законопроєктів керівна партія обіцяє відправити їх до Венеційської комісії на експертизу.

Раніше понад 200 неурядових організацій та ЗМІ підписали заяву проти ухвалення в Грузії закону про "іноагентів" на зразок того, що діє в Росії. Підписанти вважають, що метою законопроєкту є дискредитація, а згодом можливі репресії проти критично налаштованої преси та громадських груп.

Євросоюз заявив, що ухвалення подібних законів несумісне з виконанням рекомендацій для набуття Грузією статусу кандидата до Євросоюзу, з нормами та цінностями ЄС. Серйозне занепокоєння також висловили США та ООН.

Зрештою, комітет грузинського парламенту з юридичних питань підтримав дві версії резонансних законопроєктів, які впроваджують у країні явище так званих "іноагентів".

Liked the article?
Help us be even more cool!