ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США скликають на листопад глобальний саміт з безпеки в галузі штучного інтелекту

18.09.2024, 14:45

20–21 листопада 2024 року адміністрація президента США Джо Байдена проведе в Сан-Франциско першу зустріч Міжнародної мережі інститутів безпеки штучного інтелекту, повідомляє Reuters.

Серед учасників мережі, зокрема, Австралія, Канада, Європейський Союз, Франція, Японія, Кенія, Південна Корея, Сінгапур, Велика Британія і Сполучені Штати.

“Генеративний ШІ, здатний створювати текст, фото й відео у відповідь на відкриті запити, викликав як захоплення, так і побоювання, що він може зробити деякі професії непотрібними, підважити вибори й, можливо, взяти верх над людьми, що матиме катастрофічні наслідки”, – йдеться в матеріалі Reuters.

Агенція нагадує, що в травні міністерка торгівлі США Джина Раймондо оголосила створення Міжнародної мережі інститутів безпеки ШІ на Саміті з питань штучного інтелекту в Сеулі, де країни домовилися про пріоритетність питань безпеки, інновацій та інклюзивності ШІ. 

Мета зустрічі в Сан-Франциско – початок технічної співпраці на тлі прийдешнього Саміту з питань заходів щодо ШІ, який відбудеться в Парижі в лютому цього року. Раймондо зазначила, що метою є “щільна, вдумлива координація з нашими союзниками й однодумцями”.

“Ми хочемо, щоб правила гри в галузі ШІ спиралися на принципи безпеки, надійності й довіри”, – додала вона.

У зустрічі в Сан-Франциско візьмуть участь технічні фахівці з кожного інституту безпеки ШІ або відповідних державних наукових установ; вони обговорять пріоритетні напрями роботи та сприятимуть глобальній співпраці й обміну знаннями з питань безпеки ШІ.

Минулого тижня міністерство торгівлі США повідомило, що запропонує запровадити для розробників передових систем ШІ й хмарних обчислень детальні вимоги щодо звітності, щоб гарантувати безпечність цих технологій і їхню опірність до кібератак.

Активізація зусиль з регулювання ШІ відбувається на тлі сповільнення законодавчих ініціатив щодо регулювання ШІ в конгресі, які зайшли в глухий кут.

У жовтні 2023 року президент Джо Байден підписав указ, що вимагає від розробників систем ШІ, які становлять ризик для національної безпеки США, економіки, громадського здоров'я чи безпеки, ділитися результатами безпекових випробувань з урядом США перед публічним запуском цих систем.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2024 року Європейський парламент ухвалив Акт про штучний інтелект, який регулюватиме правила в цій сфері. Цей акт має на меті захистити базові права людини, демократію, верховенство права й екологію від небезпечних моделей штучного інтелекту (ШІ), водночас сприяючи інноваціям і становленню Європи як лідера в цій галузі. Нові правила окреслюють вимоги до ШІ залежно від його потенційних ризиків і масштабу впливу.

У квітні 2024 року Велика Британія та США підписали першу у світі двосторонню угоду про безпечне використання штучного інтелекту. Вони стали першими країнами, що відтепер офіційно співпрацюють у тестуванні й оцінюванні ризиків від нових моделей штучного інтелекту.

У вересні 2024 року близько 60 країн, включно зі США, підтримали “план дій” щодо відповідального використання штучного інтелекту (ШІ) у військовій сфері. Документ підтримали на саміті “Відповідальний ШІ у військовій галузі” в Сеулі. Водночас не підтримав документ Китай.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!