ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Близько 60 країн погодилися відповідально використовувати ШІ у військовій сфері. Китай не підтримав

10.09.2024, 14:50

Близько 60 країн, включно зі США, підтримали “план дій” щодо відповідального використання штучного інтелекту (ШІ) у військовій сфері. Документ підтримали на саміті “Відповідальний ШІ у військовій галузі” в Сеулі. Водночас не підтримав документ Китай, повідомляє Reuters.

Зокрема, в документі наголошується на потребі запобігти використанню ШІ акторами на кшталт терористичних груп для поширення зброї масового ураження, а також важливості збереження людського контролю й участі в застосуванні ядерної зброї.

Саміт REAIM став другим подібним заходом після саміту в Гаазі 2023 року. Тоді близько 60 країн, включно з Китаєм, підтримали стриманий “заклик до дій” без юридичних зобов'язань.

Представники урядів заявили, що цьогорічний “план дій” є орієнтованим на конкретні заходи, що йде в ногу з актуальними дискусіями й останніми змінами у військовій галузі, таким як використання ШІ для безпілотників в Україні.

“Ми робимо конкретні кроки вперед”, – заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс у коментарі Reuters.

Він зазначив, що метою тогорічної зустрічі було набуття спільного розуміння напрямку руху.

У Reuters зазначили, що навколо цього питання існує багато інших ініціатив, таких як заява уряду США про відповідальне використання ШІ у військовій галузі, оприлюднена минулого року.

Саміт у Сеулі організували Нідерланди, Сінгапур, Кенія й Велика Британія. Він покликаний сприяти поточним багатостороннім дискусіям, де не домінуватиме жодна країна чи суб'єкт.

Однак Китай був однією з близько 30 країн, які відрядили представника на саміт, але не підтримали документ, що свідчить про значні розбіжності в поглядах між учасниками, зазначає Reuters.

“Ми також маємо бути реалістами й розуміти, що в нас ніколи не буде змоги залучити весь світ. Що нам робити з тим фактом, що не всі дотримуватимуться правил? Це складна дилема, яку також слід обговорити”, – сказав міністр оборони Нідерландів Брекельманс. 

Як повідомляв ІМІ, у березні 2024 року Європейський парламент ухвалив Акт про штучний інтелект, який регулюватиме правила в цій сфері. Цей акт має на меті захистити базові права людини, демократію, верховенство права й екологію від небезпечних моделей штучного інтелекту (ШІ), водночас сприяючи інноваціям і становленню Європи як лідера в цій галузі. Нові правила окреслюють вимоги до ШІ залежно від його потенційних ризиків і масштабу впливу.

У квітні 2024 року Велика Британія та США підписали першу у світі двосторонню угоду про безпечне використання штучного інтелекту. Вони стали першими країнами, що відтепер офіційно співпрацюють у тестуванні й оцінюванні ризиків від нових моделей штучного інтелекту.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!