ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США призупиняють допомогу Грузії на понад $95 млн через закон про "іноагентів"

США призупиняють допомогу грузинському уряду на суму понад $95 мільйонів через закон про “іноземних агентів”, який Вашингтон вважає антидемократичним.

Про це заявив 31 липня держсекретар Ентоні Блінкен, повідомляє Reuters.

За словами Блінкена, пауза в наданні допомоги США є результатом перегляду двосторонньої співпраці. 

“Антидемократичні дії та неправдиві заяви грузинського уряду несумісні з нормами членства в ЄС і НАТО”, – заявив Блінкен. 

Водночас він додав, що Вашингтон продовжить допомогу, яка принесе користь народу Грузії.

Уряд Грузії ще не коментував заяву Блінкена.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, у Грузії з 1 серпня розпочнуть реєстрацію “іноагентів”. Саме цього дня набуде чинності закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”),

До Конституційного суду Грузії позови з вимогою призупинити норми та скасувати закон про “іноагентів” подали 121 неурядова та медіаорганізація, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, а також парламентська опозиція.

3 червня 2024 року спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”), до того парламент Грузії подолав президентське вето на закон про “іноагентів”, остаточно затвердивши його.

В остаточному читанні парламент Грузії затвердив закон 14 травня 2024 року. Саломе Зурабішвілі ветувала його, назвавши “російським законом”.

Неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про “іноагентів”. 

У країні весь цей час відбувалися протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримували, їм закидали адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

9 липня 2024 року посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський повідомив, що ЄС призупинив вступ країни до блоку, а також заморозив 30 млн євро, які призначені на підтримку держави у сфері оборони. Раніше в Держдепартаменті США засудили дії парламенту Грузії.

Liked the article?
Help us be even more cool!