ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад 100 неурядових організацій Грузії оскаржують у Конституційному суді закон про “іноагентів”

Представники гурзинських неурядових та медіаорганізацій, фото – Mzia SaganelidzeЕхо Кавказу

У Грузії 121 неурядова та медіаорганізації подають позов до Конституційного суду з з вимогою призупинити норми закону про “іноагентів”.

Про це представники громадського сектору повідомили 17 липня на спільній пресконференції, передає Ехо Кавказу.

“Ми продовжуємо правову боротьбу з російським законодавством, для чого звернемося з позовом до Конституційного суду. Поряд із позовом, як тимчасовий захід, до прийняття судом остаточного рішення, ми вимагаємо призупинення дії неконституційних норм закону”, – заявив представник “Інституту розвитку свободи інформації” (IDFI) Георгій Давітурі.

Давітурі наголосив, що закон про “іноагентів” порушує право кожної людини “об'єднуватися з однодумцями, щоб робити добро і допомагати іншим людям”. Крім того, з ухваленням “російського закону”, уряд Грузії “створив вороже середовище, яке принижує гідність”, зазначив він.

Організації вітають рішення президентки та парламентаріїв Грузії також оскаржити згаданий закон у Конституційному суді.

Крім того, неурядовий сектор планує подати до Європейського суду з прав людини.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 15 липня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі звернулася до Конституційного суду з позовом про зупинення та остаточне скасування закону “Про прозорість іноземного впливу”, відомого як закон про “іноагентів”.

3 червня 2024 року спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”). 

28 травня парламент Грузії подолав президентське вето на закон про “іноагентів”, остаточно затвердивши його.

14 травня 2024 року парламент Грузії в третьому, остаточному читанні затвердив закон про “іноагентів”. 18 травня президентка країни Саломе Зурабішвілі ветувала його, назвавши “російським законом”.

Неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про “іноагентів”. 

У країні весь цей час відбувалися протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримували, їм закидали адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

9 липня 2024 року посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський повідомив, що ЄС призупинив вступ країни до блоку, а також заморозив 30 млн євро, які призначені на підтримку держави у сфері оборони.

Liked the article?
Help us be even more cool!