ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справа про вбивство дитини: ЗМІ без дозволу публікували фото неповнолітніх жертви й підозрюваного – дослідження ІМІ

30.08.2021, 11:59
Фото: Kelly Sikkema, Unsplash
Фото: Kelly Sikkema, Unsplash

10 із 25 онлайн-ЗМІ, які промоніторив Інститут масової інформації, мали в новинах порушення прав дитини та мову ворожнечі щодо малолітніх. Про це йдеться в дослідженні ІМІ.

Найбільше порушень щодо прав дітей зафіксовано на таких сайтах: 

“Обозреватель” – 25%, 

“24 канал” – 18,8%, 

“Політека” та “Сегодня” – по 12,5% загальної кількості матеріалів на тему дітей у криміналі. 

На порядку денному була новина про безвісти зниклу шестирічну дівчинку. Згодом пошукова група волонтерів знайшла її тіло з ознаками насильницької смерті в закинутій будівлі. Поліція підозрювала малолітнього хлопця, який згодом то зізнавався у вчиненому, то відмовлявся від своїх слів.

Щодо дитини-жертви: медіа передруковували її фото, яке опублікувала Нацполіція, коли оголосили в розшук дівчинку. На той момент дитина мала статус зниклої безвісти, батьки давали згоду на розміщення цього фото, оскільки це допомогло б орієнтувалися іншим людям, які були причетні до пошуку дитини. Опісля, коли стало відомо, що дитина загинула, медіа передруковували фото з дещо видозміненим зображенням: робили чорно-білий фільтр, щоб створити мінорний настрій; обрізали водяний знак Нацполіції і вдавали, що це фото їхнє, або ж приєднували в нижній кут фото чорну стрічку, яка символізує, що особа мертва.

З іншого боку, 13-річний хлопець, який перебуває в статусі підозрюваного. Це означає, що він не є доведеним злочинцем.

Найчастіше медіа поширювали конфіденційну інформацію про підозрілого з посиланням на анонімні джерела, і саме завдяки цій інформації можна було ідентифікувати особу. Найчастіше медіа публікували:

  • Ім’я підозрюваного – першу літеру прізвища, а також повне прізвище.
  • Зазначали, де живе підозрюваний. Публікували будинок, іноді навіть двері, де саме розташована квартира підозрюваного
  • Розміщували фотографію з ледь заблюреним обличчям, де можна розпізнати риси обличчя дитини, або фото без жодних ознак блюрення.
  • Розміщували інформацію про те, в яких класі та школі навчається підозрюваний. 
  • Іменували в тексті малолітнього, який був у статусі підозрюваного, злочинцем до рішення суду.

Читайте повний текст: Віра, діти, кримінал: як висвітлюються чутливі теми в медіа. Моніторингове дослідження ІМІ

*Моніторинговий аналіз проводився в липні 2020 року у 25 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ: Politeka.net, Tsn.ua, Obozrevatel.com, 24tv.ua, Korrespondent.net, nv.ua, segodnya.ua, Pravda.com.ua, Strana.ua, Rbc.ua, Censor.net.ua, Gordonua.com, Liga.net, Zaxid.net, Unn.com.ua, Espreso.TV, Ukrinform.ua, Bykvu.com, Slovoidilo.ua, Hromadske.ua, Interfax.com.ua, Zn.ua, suspilne.media, Radiosvoboda.org, Babel.ua

За моніторинговий день зібрано 63 матеріали, які містять ознаки мови ворожнечі.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!