ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співзасновник шведської Amnesty International покидає організацію через незгоду зі звітом про ЗСУ

10.08.2022, 11:37

Співзасновник шведського підрозділу Amnesty International Пер Вестберг вирішив покинути організацію через звіт, у якому звинуватили ЗСУ у створенні небезпеки для цивільних. Про це пише Громадське з посиланням Expressen.

"Я є членом [організації] вже майже 60 років. З важким серцем я через заяви Amnesty щодо війни в Україні закінчую свою довгу і плідну співпрацю", – заявив Вестберг.

Він нагадав, що на початку свого існування Amnesty працювала над звільненням політв'язнів, проте після цього поступово, "іноді спірно", розширила свій мандат.

Вестберг став співзасновником шведського підрозділу Amnesty International у 1964 році.

Правозахисна організація Amnesty International 4 серпня опублікувала доповідь, у якій заявила, що українські військові у спробі відбити російських окупантів наражають на небезпеку цивільне населення.

В організації заявили, що знайшли докази того, що ЗСУ завдавали ударів із житлових районів, а також базувались у цивільних будівлях у 19 містах і селах.

Президент України Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста і перекласти відповідальність з агресора на жертву. А Єврокомісія у відповідь на цей звіт нагадала, що саме росія атакує цивільні цілі, натомість українські військові їх захищають.

Водночас очільниця Amnesty заявила, що "українські та російські тролі" в соцмережах атакують звіт організації і що критика їхніх звітів "не змінить фактів".

Український офіс Amnesty International повідомив, що не брав участь у підготовці та поширенні доповіді, а "представники й представниці українського офісу зробили все, що могли, щоб цей матеріал не був оприлюднений".

Згодом очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що йде з посади після звіту центрального офісу організації. Вона пояснила, що команда українського офісу постійно наголошувала, що для звіту щонайменше слід було дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

За словами Покальчук, представники Amnesty International врешті звернулися до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь. Тому звіт організації "пролунав як підтримка російських наративів" і "став інструментом російської пропаганди".

Після шквалу критики організація попросила вибачення за "страждання та гнів", які спричинив її звіт. Однак від своїх висновків в AI не відмовилися.

Liked the article?
Help us be even more cool!