ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шість країн засудили утиски свободи слова в Білорусі

25.09.2020, 11:00
Фото – Белсат
Фото – Белсат

Постійні напади на журналістів та інші утиски свободи слова в Білорусі спричиняють глибоке занепокоєння міжнародної спільноти.

Про це йдеться в оприлюдненій 24 вересня заяві виконавчої групи Коаліції за свободу ЗМІ, до якої входять Канада, Німеччина, Латвія, США, Нідерланди та Великобританія, повідомляє Укрінформ.

“Підписанти висловлюють своє занепокоєння тривалими нападами на свободу слова, що відбуваються навколо президентських виборів у Білорусі 9 серпня. Свобода ЗМІ – важлива складова демократичних суспільств та є необхідною для захисту прав людини й основоположних свобод”, – зазначається в заяві.

Підписанти стурбовані “достовірною інформацією про те, що білоруська влада переслідувала, жорстоко побила, затримала і позбавила акредитації журналістів та інших працівників ЗМІ, які висвітлювали виборчу кампанію й протести”. “Очевидно, що ці репресії спрямовані конкретно проти журналістів для позбавлення білоруського народу права на свободу думки й вираження”, – наголошується в документі.

У заяві також звертається увага на неприпустимість вимикання інтернету, “що обмежує свободу ЗМІ та заважає журналістам і правозахисникам повідомляти про порушення прав людини”. 

“Вимкнення впливають на всіх користувачів, непропорційно шкодячи жінкам, дівчатам та меншинам, а також можуть порушувати права людини й основоположні свободи, зокрема право на мирні демонстрації та свободу думки, вираження й об’єднання, які формують основу демократичних суспільств. Люди потребують доступу до вільних ЗМІ для отримання точної інформації та аналізу, що дозволяє тримати уряд підзвітним”, – стверджують підписанти.

З огляду на це владу Білорусі закликають “гарантувати свободу ЗМІ, утриматися від вимкнення інтернету та поважати права людини”. 

“Журналісти й інші працівники ЗМІ в Білорусі повинні мати змогу виконувати свою роботу без страху затримання, розправи чи обмежень (онлайн чи офлайн), що суперечитиме праву на свободу слова. Несправедливо затримані журналісти й інші працівники медіа повинні бути негайно звільнені. Відповідальні за напади на журналістів та співробітників ЗМІ мусять бути притягнені до відповідальності”, – підсумовується в документі.

Як повідомляв ІМІ, 23 вересня в Мінську (Білорусь) на три доби затримали головреда газети “Наша ніва” Єгора Мартиновича в справі про наклеп на заступника міністра внутрішніх справ Олександра Барсукова.

16 вересня Фрунзенський районний суд Мінська заарештував фотокореспондента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода та порталу TUT.BY Володимира Грідіна на 11 діб за участь у несанкціонованій акції.

Такий самий термін арешту за аналогічним звинуваченням отримав ще один фотокореспондент – Олександр Васюкович.

13 вересня в Мінську відбулася чергова багатотисячна акція – Марш героїв – проти офіційних підсумків президентських виборів, на яких главою держави переобрано на шостий термін Олександра Лукашенка. Учасники протестів називають оголошені ЦВК результати голосування сфальсифікованими.

17 вересня незалежні ЗМІ Білорусі вийшли без фотографій на знак солідарності з арештованими фотокореспондентами Олександром Васюковичем та Володимиром Грідіним.

Liked the article?
Help us be even more cool!