ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ відпрацьовує версію про причетність спецслужб РФ до організації вбивства Фаріон

Служба безпеки України відпрацьовує версію про причетність російських спецслужб до вбивства громадської діячки, колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Про це повідомив перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко 26 липня на спільному брифінгу Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Офісу генерального прокурора та СБУ.

“Ми вивчаємо зв’язки підозрюваного як на території України, так і за кордоном. І одна із версій – це причетність служб країни-агресора до організації вказаного злочину. Ми перевіряємо причетність затриманого до неонацистського руху, центр якого знаходиться в країні-агресорі”, – повідомив Сергій Андрущенко.

Що розповіли про розслідування

Своєю чергою міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповів окремі деталі розслідування, за якими було ідентифіковано особу підозрюваного – 18-річного мешканця Дніпра.

“Ми за цей тиждень повністю встановили хронометраж і таймінг життя даного підозрюваного протягом тих 10 днів, що він готувався до злочину. Ви знаєте, що він був вчора затриманий у місті Дніпро. Ми зробили все, щоб дана особа постала перед судом”, – зазначив Ігор Клименко.

У межах розслідування допитано понад 900 свідків, проведено 22 судові експертизи, а також проаналізовано понад 9 тис. зображень зі 170 камер відеоспостереження, повідомив голова Національної поліції Іван Вигівський.

Дані слідства, які озвучили правоохоронці:

  • підозрюваний приїхав до Львова потягом 9 липня і з метою маскування орендував та змінив три різні помешкання; 
  • готувався до злочину, довгий час спостерігаючи за будинком, де мешкала Ірина Фаріон;
  • на місці вбивства була знайдена гільза від кулі, якою стріляли, ймовірно, з переробленого спортивного пістолета;
  • в історії браузера на мобільному пристрої підозрюваного знайдено пошукові запити, які можуть свідчити про його інтерес до діяльності різних проросійськи налаштованих політиків у різних регіонах країни.

Наразі слідство триває.

Як повідомляв ІМІ, 26 липня правоохоронці повідомили про підозру 18-річному мешканцю Дніпра у вчиненні умисного вбивства громадської діячки, колишньої народної депутатки Ірини Фаріон (ч. 1 ст. 115 КК України). 

Ввечері 24 липня в російському Telegram-каналі “Астра” опублікували інформацію, що начебто відповідальність за вбивство Ірини Фаріон взяв на себе представник неонацистського руху NS / WP (National-Socialism / White Power) в Росії. Там також опублікували відео тривалістю 10 секунд, де чутно крик жінки. Російські телеграм-канали опублікували відеоролик під назвою “маніфест українського автономного революційного расиста”, який бере на себе відповідальність за це вбивство. 

Правоохоронці перевіряють інформацію, яку поширюють у російських ЗМІ, що відповідальність за вбивство Фаріон взяв на себе представник російського неонацистcького руху.

Вбивство Ірини Фаріон

Як повідомляв ІМІ, мовознавиця, громадська діячка Ірина Фаріон померла в лікарні 19 липня 2024 року після замаху на неї. 

Напад на Ірину Фаріон кваліфікували за ч. 1 ст. 115 (“Умисне вбивство”) Кримінального кодексу України. Серед причин замаху правоохоронці розглядають громадську та політичну діяльність, а також особисту неприязнь. Слідчі перевіряють й інші версії та мотиви злочину, зокрема замовне вбивство, а також не відкидають у вбивстві “російський слід”.

21 липня правоохоронці оголосили в розшук чоловіка, який може бути причетним до вбивства Ірини Фаріон та назвали його прикмети.

Поховали Ірину Фаріон 22 липня на Личаківському цвинтарі Львова.

Раніше джерела Суспільного в правоохоронних органах повідомили, що до вбивства Фаріон готувалися щонайменше місяць. Слідство вважає, що вбивство замовне, а чоловік, якого розшукує поліція, – виконавець.

25 липня правоохоронці затримали підозрюваного у її вбивстві. Голова МВС Ігор Клименко повідомив, що підозрюваний у вбивстві Фаріон готувався до скоєння злочину щонайменше два місяці.

Liked the article?
Help us be even more cool!