ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція перевіряє інформацію, що відповідальність за вбивство Фаріон узяли російські неонацисти (доповнено)

Ірина Фаріон. Фото – Твоє місто

Правоохоронці перевіряють інформацію, яку поширюють у російських ЗМІ, що відповідальність за вбивство мовознавиці, громадської діячки Ірини Фаріон взяв на себе представник російського неонацистcького руху.

Про це Суспільному повідомила речниця поліції Львівської області Світлана Добровольська.

“Вчора (24 липня. – Ред.) під час моніторингу соцмереж ми виявили цю інформацію. Зараз вивчаємо на предмет, чи буде вона корисною для слідства”, – сказала вона.

Ввечері 24 липня в російському Telegram-каналі “Астра”, який позиціює себе як “незалежне видання без цензури”, опублікували інформацію, що начебто відповідальність за вбивство Ірини Фаріон взяв на себе представник неонацистського руху NS / WP (National-Socialism / White Power) в Росії. Там також опублікували відео тривалістю 10 секунд, де чутно крик жінки.

Доповнення о 12:03. Як пише УП, російські телеграм-канали опублікували відеоролик під назвою “маніфест українського автономного революційного расиста”, який бере на себе відповідальність за це вбивство. 

Запис нібито моменту вбивства “вшитий” наприкінці цього ролика. На всьому ролику є вотермарк NS/WP.

У самому телеграм-каналі NS/WP ролика немає, але він публікує посилання на інший канал Oderint Dum Metuant (з лат. – “Нехай ненавидять, аби боялися”). У цьому каналі опубліковано майже чотирихвилинний ролик з текстом “маніфесту” і нібито кадрами вбивства Фаріон.

Довгий текст іде рухомим рядком на тлі краєвидів Києва. Його суть у тому, що “не має бути ніякої війни, крім расової”, яку автор пропонує вести всім разом. Також у ньому обіцяють “покарати всіх, хто продавав країну після Майдану”. 

Автор маніфесту називає Фаріон “шкідницею і расовою зрадницею” і заявляє, що бере на себе її ліквідацію. Після цього опубліковано невелику частину “уроку української з Фаріон” і потім відео нібито її вбивства. 

Також на цьому каналі опубліковано ПДФ-документ “Маніфест українського автономного революційного расиста” на 10 сторінках, що охоплює кілька частин (знайомство, інформація про рух, роздуми автора про владу, військових, а також про те, якою він бачить державу, “коли революційні расисти захоплять владу”).

За даними вікіпедії, National-Socialism/White Power (NS/WP, NS/WP Crew, Sparrows Crew) – це російське неонацистське угруповання, що виникло в середині 00-х років на однойменному інтернет-форумі.

У 2020 році організація знову відродилася, але вже у своєму Telegram-каналі. З початком вторгнення Росії в Україну брала на себе відповідальність за підпали військкоматів у Росії.

У травні 2021 року Верховний суд РФ визнав її “терористичною”.

Радіо Свобода пише, що в середовищі російських ультраправих багато хто висловлював упевненість, що NS/WP – це проєкт російських спецслужб, які мають на меті залучати молодих людей до протиправних дій, щоб потім заарештовувати й нейтралізовувати їх або керувати ними.

У 2022 і 2023 роках ФСБ звітувала про нібито затримання “десятків членів” “неонацистського угруповання”, пов'язаних із NS/WP, які, за версією спецслужби, планували замахи на російських пропагандистів Володимира Соловйова, Маргариту Симоньян і Ксенію Собчак.

Вбивство Ірини Фаріон

Як повідомляв ІМІ, мовознавиця, громадська діячка Ірина Фаріон померла в лікарні 19 липня 2024 року після замаху на неї. 

Напад на Ірину Фаріон кваліфікували за ч. 1 ст. 115 (“Умисне вбивство”) Кримінального кодексу України. Серед причин замаху правоохоронці розглядають громадську та політичну діяльність, а також особисту неприязнь. Слідчі перевіряють й інші версії та мотиви злочину, зокрема замовне вбивство, а також не відкидають у вбивстві “російський слід”.

21 липня правоохоронці оголосили в розшук чоловіка, який може бути причетним до вбивства Ірини Фаріон та назвали його прикмети.

Поховали Ірину Фаріон 22 липня на Личаківському цвинтарі Львова.

Раніше джерела Суспільного в правоохоронних органах повідомили, що до вбивства Фаріон готувалися щонайменше місяць. Слідство вважає, що вбивство замовне, а чоловік, якого розшукує поліція, – виконавець.

Liked the article?
Help us be even more cool!