ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Родини полонених морпіхів пікетували офіс МКЧХ у Києві з вимогою інформації про своїх рідних

Пікет родин морпіхів біля офісу Міжнародного комітету Червоного Хреста 29 серпня 2024 року, у 10-ту річницю Іловайської трагедії. Фото – Facebook-сторінка Медійної ініціативи за права людини

Родини полонених морських піхотинців сьогодні, 29 серпня, у День пам’яті захисників України, пікетували в Києві офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), щоб отримати відповідь, чому організація досі не має жодної інформації про місце перебування та стан їхніх близьких.

Про це повідомила громадська організація “Медійна ініціатива за права людини” (МІПЛ).

Там зазначили, що Міжнародний комітет Червоного Хреста – єдина організація, яка має міжнародний мандат на відвідування місць утримання військовополонених. 

“Однак такі візити можливі лише з дозволу адміністрації в’язниці, ізолятора або колонії. На жаль, Росія майже не допускає представників МКЧХ до місць утримання, намагаючись приховати від світу свої злочини”, – зазначили в Медійній ініціативі за права людини.

Організація закликала небайдужих долучатися до таких акцій і підтримувати родини в їхній боротьбі за інформацію та справедливість.

Координаторка МІПЛ Ольга Решетилова оприлюднила на своїй Facebook-сторінці відео, на якому учасники акції емоційно звертаються до представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та просять їх вислухати.

За кадром одна з учасниць акції, сестра якої утримується в полоні, кричить:

“Росія приховує все, що вона робить! Я знаю, що вона робить! Знаю! Я відчуваю, що роблять з моєю сестрою! Я знаю, у якому вона зараз стані!”

Зазначимо, що з-поміж міжнародних організацій не тільки МКЧХ зазнавав критики через свою бездіяльність. 

Критика міжнародних організацій через бездіяльність щодо злочинів РФ

Як повідомляв ІМІ, 4 серпня 2022 року Amnesty International опублікувала доповідь, у якій заявила, що українські військові ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та застосовуючи системи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, намагаючись відбити російське вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звіт Amnesty “намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву”.

Amnesty International згодом попросила вибачення за “страждання та гнів”, спричинені її останнім звітом щодо України, однак заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

У вересні Amnesty International створила конверти, на яких зображені двоє людей, що обіймаються. Одна людина пофарбована в кольори прапора України, інша – Росії.

Amnesty International вирішила не поширювати отримані ще в лютому 2023 року підсумки незалежної перевірки її доповіді, в якій вказувалося, що українські військові нібито порушують закони та звичаї війни, наражаючи на ризик життя цивільних. Комісія виправдала організацію за деякими пунктами, заявивши, що правомірно розглядати питання, чи дотримується законів війни не лише країна-агресор, а й країна-жертва. Але експерти дійшли висновку, що доповідь Amnesty International була “двозначною, неточною і деякою мірою юридично сумнівною”, а головний висновок про те, що Україна порушила міжнародне право, був “не досить обґрунтований”.

Раніше Незалежна міжнародна комісія ООН заявляла, що виявила воєнні злочини Росії в Україні, але не помітила геноциду: 16 березня 2023 року та 4 вересня 2023 року.

Водночас Міжнародний суд ООН 31 січня 2024 року визнав, що Росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти в Криму. Водночас суд відхилив більшість звинувачень за позовом України проти Росії щодо порушення останньою Міжнародної конвенції про заборону расової дискримінації.

Liked the article?
Help us be even more cool!