ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд ООН визнав РФ порушницею щодо освіти в окупованому Криму, але більшість звинувачень відхилив

Міжнародний суд ООН 31 січня визнав, що Росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти в Криму. Водночас суд відхилив більшість звинувачень за позовом України проти Росії щодо порушення останньою Міжнародної конвенції про заборону расової дискримінації, повідомляє “Європейська правда”.

Міжнародний суд завершив розгляд скарги України за звинуваченнями на адресу РФ, поданої 2017 року.

Суд ООН відхилив більшу частину звинувачень України на адресу РФ з цього позову, зокрема вирішив, що вважає недоведеним порушення Росією міжнародного права під час заборони діяльності Меджлісу.  Утім, суд визнав, що Росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти. 

Президентка суду Джоан Доног’ю, зокрема, звернула увагу на дані про вибухове зменшення кількості школярів, що навчаються українською. “Було зниження на 80% першого року (після протиправної анексії Криму), і ще на 50% подальшого”, – зауважила вона.

Суддя Доног’ю пояснила, що суд вважає непереконливими пояснення РФ про природні причини такого зниження. “Навіть зважаючи на те, що був суттєвий відплив українських родин на материкову Україну, суд не вважає це обґрунтуванням різкого зменшення обсягу навчання на 90%”, – заявила вона.

Також суд підтвердив, що Росія порушувала наказ цього суду від 2017 року про тимчасові заходи (зокрема, щодо заборони Меджлісу). Але оскільки в підсумку суд не знайшов у цьому порушення Конвенції про заборону расової дискримінації, то жодних покарань за це Росії не призначили.

Нагадаємо, 31 січня Міжнародний суд ООН оголошує рішення в справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Liked the article?
Help us be even more cool!