ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РФ може скасовувати паради через нестачу танків – Atlantic Council

14.04.2023, 18:07
Фото – пресслужба ОК "Північ"
Фото – пресслужба ОК "Північ"

Скасування військових парадів на 9 травня в деяких регіонах Росії та окупованому Криму може бути пов’язане з втратами військової техніки, зокрема танків, на війні в Україні.

Про це пише "Українська правда" з посиланням на американський аналітичний центр Atlantic Council.

"Офіційно скасування [парадів] пояснюється міркуваннями безпеки, пов'язаними з російським вторгненням в Україну, яке триває. Однак численні коментатори припускають, що Москва також відчуває дедалі більшу нестачу танків і зі зрозумілих причин прагне уникнути висвітлення масштабу втрат, яких зазнала російська армія в Україні", – пише видання.

Також в Atlantic Council зазначають, що рішення скасувати цьогорічні паради є болючим ударом для російського президента Володимира Путіна. Це свідчить про "похмуру реальність", що стоїть за "оптимістичними пропагандистськими зображеннями" вторгнення в Україну, яке не вдається.

Аналітики підкреслюють, що, ймовірно, у Москві на 9 травня традиційний парад відбудеться.

"Однак Путіну, найімовірніше, не буде чого святкувати. Останніми місяцями його вторгнення зазнало низки невдач як на військовому, так і на дипломатичному фронтах, що робить перспективу перемоги віддаленішою, ніж будь-коли", – зазначають в Atlantic Council.

Як повідомляв ІМІ, російські окупанти відмовилися проводити травневі демонстрації та парад 9 травня в Криму.

Станом на 12 квітня 2023 року про відмову проводити пропагандистські заходи 9 травня заявили губернатори Бєлгородської та Курської областей.

Зазначимо, що Росія активно використовує "День Перемоги" та акцію "Бессмертный полк" у своїй пропаганді. 

Ось як у 2019-му в коментарі Ліга.net пояснював мету цих акцій Володимир В'ятрович – на той момент директор Інституту національної пам'яті, а нині народний депутат:  "Такими акціями Росія мобілізує та тримає в тонусі проросійські сили в Україні. Жертви війни вже після смерті стали ще одним інструментом російської пропаганди. У самій Росії культ перемоги дозволяє мілітаризувати суспільство та ідеологічно виправдати нові війни. В Україні це спроба розколоти суспільство".

Зазвичай учасники маршів носили із собою заборонену в Україні комуністичну символіку та георгіївські стрічки (акція "Георгіївська стрічка", приурочена до 9 травня, – ще один елемент російської пропаганди), російські прапори та портрети Сталіна. 

Акцію "Бессмертный полк" росіяни проводять і за кордоном, залучаючи окрім представників діаспори й місцевих громадян. Як пише Армія.Inform, 2016 року організатори пропагандистської акції прозвітували, що охопили аудиторію в США, Великій Британії, Новій Зеландії, більшості держав ЄС, країн Азії і Африки. Того ж року в Сімферополі так звана прокурорка тимчасово окупованого РФ Криму Наталія Поклонська замість світлини діда-фронтовика вийшла на акцію з портретом-іконою російського імператора Миколи ІІ. У руках учасників ходи з різних міст росії з’явилися портрети терористів незаконних збройних формувань "Л/ДНР".

Як повідомляв ІМІ, 14 лютого 2023 року група народних депутатів запропонувала Верховній Раді скасувати святкування Міжнародного жіночого дня, 1 травня – День праці та 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги). Скасувати святкування Дня перемоги депутати обґрунтовували тим, що цей день "використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами "боротьби з нацизмом і фашизмом". 

Liked the article?
Help us be even more cool!