ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" про зонування: Закликаємо негайно скасувати надмірні обмеження для журналістів

23.03.2023, 12:32
Фото – RSF
Фото – RSF

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає українську владу “негайно скасувати надмірні обмеження” для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій. Про це йдеться в заяві організації, оприлюдненій 23 березня.

Організація зазначає, що понад 50 місцевих громад України зараз недоступні журналістам для виконання ними своїх обов'язків. Ці обмеження випливають з наказу Головнокомандувача Збройних Сил України щодо поділу територій на “червону”, “жовту” та “зелену” зони. 

“Це рішення просто незрозуміле”, – обурюється керівник представництва “Репортерів” у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє. – Журналістам довільно заборонено доступ до певних територій тоді, як одним з найважливіших питань, що стоїть на кону з початку війни, є поширення достовірної інформації, отриманої завдяки вільній роботі журналістів. “Репортери без кордонів” закликають українську владу негайно скасувати ці надмірні обмеження та серйозно продумати способи полегшення роботи для журналістів”. 

“Репортери” звертають увагу, що, відкривши списки, які встановлюють відповідні зони, медіафахівці намагаються збагнути логіку цього нового регулювання. “Важко зрозуміти, чому міста, які обстрілює російська армія, можуть перебувати в “зеленій зоні”, а деякі досить мирні міста – в “червоній”, – дивується Оксана Романюк, директорка Інституту масової інформації, українського партнера “Репортерів”. Цікаво, наприклад, що до “жовтої зони” входять кілька обласних центрів, таких як Миколаїв або Херсон, на півдні країни. Хаотична та дезорганізована публікація списків, повна чи часткова, залежно від регіону, заважає встановити точні контури цієї нової картографії та зорієнтуватись у ситуації, звертають увагу “Репортери без кордонів”. 

“Ще одне непорозуміння: ця нова регламентація має поширюватися на всіх журналістів, які працюють у відповідних зонах, українських або іноземних, незалежно від того, висвітлюють вони війну чи місцеве життя. Отже, місцевий журналіст, який хоче написати статтю про нові дитячі ігрові майданчики, тепер мусить подати запит на акредитацію, щоб мати доступ до власної громади, де він працює”, – йдеться в заяві. 

“Репортери” зазначають, що хоча питання безпеки під час війни й можуть виправдовувати зміни доступу до певних зон, однак ці правила повинні бути пропорційними та зрозумілими для всіх журналістів.

Україна посідає 106-те місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2022 рік.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого внесено зміни до наказу №73 Головнокомандувача Збройних сил України щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану. Згідно зі змінами, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони: “зелену”, “жовту” та “червону”. 

Раніше представники медійної спільноти виступили з ініціативою створити робочу групу при Офісі президента для вдосконалення того, як регулюється їхня взаємодія з військовими, та надали свої пропозиції до Генштабу ЗСУ щодо покращення комунікації між журналістами й військовими.

20 березня Донецька обласна військова адміністрація визначила на території області три зони – “червону”, “жовту” та “зелену” – для роботи журналістів акредитованих ЗМІ.

Також було визначено три зони в районах відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ “Одеса”.

20 березня Медіарух, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану і закликали негайно нормалізувати ситуацію з доступом до висвітлення бойових дій і їхніх наслідків.

Зняти обмеження для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій закликала і міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!