ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На півдні визначили "червону", "жовту" та "зелену" зони для роботи журналістів

21.03.2023, 10:20
Фото – ОК “Південь”
Фото – ОК “Південь”

Командування оперативно-стратегічного угруповання військ “Одеса” визначило три зони в районах відповідальності угруповання – “червону”, “жовту” та “зелену” – для робити журналістів акредитованих ЗМІ. Зонування почало діяти з 20 березня.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Оперативного командування “Південь”.

У “червоній зоні” роботу акредитованих представників засобів масової інформації заборонено. До цієї зони ввійшли:

Одеська область – о. Зміїний, прикордонна місцевість на придністровському напрямку (уточнити населені пункти в пресцентрі); Вінницька область – прикордонна місцевість (уточнити населені пункти в пресцентрі); на деокупованих територіях: в Миколаївській області (Лупареве, Лимани, Прибузьке, Любомирівка, Киселівка, Новопетрівка, Снігурівка); в Херсонській області – смуга прибережних територіальних громад (уточнити населені пункти в пресцентрі) та окремі зони в межах територіальних громад населених пунктів Посад-Покровське, Правдине, Давидів Брід, Мала Олександрівка, Високопілля, а також смуга населених пунктів по обидва боки вздовж річки Інгулець; у Дніпропетровській області – територіальні громади вздовж берега Каховського водосховища до межі області.

Також до “червоної зони” зараховано всі об’єкти критичної та військової інфраструктури, морські та річкові порти, незалежно від географічного розташування.

У “жовтій зоні” дозволяється робота акредитованих представників ЗМІ лише в супроводі офіцера зі зв’язків з громадськістю або іншої, визначеної командиром посадової особи. До неї ввійшли: Херсон (крім південної частини); в Миколаївській області населені пункти: Миколаїв, Баловне, Нова Одеса, Єланець, Нововасилівка, Ольгопіль, Березнегуватське, Розанівка, Новоолександрівка, Дмитрівка, Новоскелюватка, Михайлівка, Новолазарівка, Троїцько-Сафонове, Зоря, Лепетиха, Біла Криниця, Червона Долина, Первомайське, Воскресенське, а також території Очаківської і Куцурубської громад; у Дніпропетровській області – Зеленодольськ, Апостолове, Михайло-Заводське; в Одеській області – територіальні громади вздовж Дунаю від гирла Бистрого до Рені, узбережжя Чорного моря і лиманів.

У “зеленій зоні” дозволяється робота акредитованих представників ЗМІ без супроводу офіцера зі зв’язків із громадськістю або іншої, визначеної командиром посадової особи. До цієї зони ввійшли: в Кіровоградській області – Бобринець, Кропивницький, Кам’янка, Світловодськ, за течією вздовж правого берега Дніпра; Одеська, Миколаївська, Херсонська області (за винятком місцевостей та об’єктів “червоної” й “жовтої” зон); Вінницька область (за винятком “червоної зони” прикордоння).

Як зазначило ОК “Південь”, у разі виявлення представників ЗМІ, що порушують порядок роботи і перебування у визначеній зоні, буде вжито заходів щодо позбавлення порушників акредитації.

Журналістам, що мешкають у населених пунктах “жовтої” і “червоної” зони, необхідно зв’язатися з об’єднаним координаційним пресцентром сил оборони півдня України для координації діяльності.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого внесено зміни до наказу №73 Головнокомандувача Збройних сил України щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану. Згідно зі змінами, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони: “зелену”, “жовту” та “червону”. 

Раніше представники медійної спільноти виступили з ініціативою створити робочу групу при Офісі президента для вдосконалення того, як регулюється їхня взаємодія з військовими, та надали свої пропозиції до Генштабу ЗСУ щодо покращення комунікації між журналістами й військовими.

20 березня Донецька обласна військова адміністрація визначила на території області три зони – “червону”, “жовту” та “зелену” – для роботи журналістів акредитованих ЗМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!