ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Регіональні організації НСЖУ заявили, що не поділяють думки Томіленка, який підтримав "канали Медведчука"

09.02.2021, 12:24

Регіональні організації Національної спілки журналістів заявили, що не поділяють думки голови НСЖУ Сергія Томіленка, який розкритикував застосування санкцій до телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Про це йдеться в спільній заяві голів регіональних організацій НСЖУ.

Автори заяви вважають, що Сергій Томіленко висловлює свою приватну точку зору і не має права представляти її як позицію всієї української журналістської спільноти.

“Нині дехто, прикриваючись і маніпулюючи свободою слова, намагається виправдати й захистити тих, хто сіє “зуби дракона”. На жаль, серед таких захисників і голова НСЖУ Сергій Томіленко. Таку позицію ми, голови Волинської, Львівської, Рівненської, Херсонської, Івано-Франківської, Миколаївської, Харківської, Хмельницької, Тернопільської, Житомирської, Чернігівської  організацій НСЖУ, не поділяємо. Не поділяють її і члени правління Київської міської та обласної організацій НСЖУ. Вважаємо, що Сергій Томіленко висловлює лише свою приватну точку зору щодо рішення про закриття проросійських телеканалів і не має права представляти її, в тім числі на міжнародній арені, як позицію всієї української журналістської спільноти”, – йдеться в заяві.

У заяві зазначається, що “журналісти мають бути свідомими рівня відповідальності в роботі зі словом і фактами, так само виваженими й відповідальними мають бути дії організаторів ефірів стосовно запрошень гостей чи осіб для інтерв’ю та ток-шоу”.

“Рішення влади щодо законодавчого та організаційного обмеження діяльності російських медіа, їхніх пропагандистських “філій” в Україні, що викликали суспільний резонанс, бачиться відповіддю, на думку багатьох, дещо запізнілою на інформаційне проникнення країни-агресора. В умовах війни країна, що зазнала терористичного нападу, має право на захист, і Україна користається ним”, – йдеться в заяві.

Заяву підписали:

Михайло Савчак, голова Волинської обласної організації НСЖУ 

Ярослав Климович, голова Львівської обласної організації НСЖУ 

Дмитро Тарасюк, голова Рівненської обласної організації НСЖУ 

Валерій Долина, голова Херсонської обласної організації НСЖУ 

Лілія Боднарчук, голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ 

Микола Стеценко, голова Миколаївської обласної організації НСЖУ 

Олександр Голуб, голова Харківської обласної організації НСЖУ 

Петро Лічман, голова Хмельницької обласної організації НСЖУ 

Віктор Бойко, голова Житомирської обласної організації НСЖУ 

Олександр Назаренко, голова Чернігівської обласної організації НСЖУ 

Василь Тракало, голова Тернопільської обласної організації НСЖУ 

Наталія Калініченко, голова асоціації регіональних ЗМІ Сумської області 

Як повідомляв ІМІ, 2 лютого Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють телеканалами “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

2 лютого телеканали “112 Україна”, ZIK і NewsOne заявили, що розцінюють рішення про санкції як політичну розправу та боротимуться за право бути в ефірі. 

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на своїй фейсбук-сторінці назвав санкції щодо “112 Україна”, NewsOne та ZIK “наступом на свободу слова”. Він повідомив, що спілка інформуватиме про “надзвичайну ситуацію” Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів й Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

3 лютого США підтримали санкції України з протидії впливу Росії.

3 лютого низка громадських організацій та представників експертної спільноти пояснили, що санкції проти телеканалів “групи Медведчука” – “112 Україна”, NewsOne і ZIK – не загрожують свободі слова, адже ці канали є інструментами іноземного впливу та становлять системну загрозу інформаційній безпеці України.

3 лютого Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили санкції, запроваджені в Україні проти телеканалів, пов’язаних з народним депутатом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

4 лютого до Верховного Суду подали заяву про оскарження указу Президента України про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

5 лютого народний депутат від фракції політичної партії “Голос” Роман Лозинський закликав Верховну Раду позбавити можливості працювати в парламенті журналістів телеканалів, проти яких були застосовані санкції.

6 лютого Медіарух заявив, що підтримує санкції щодо “каналів Медведчука” та закликав не переслідувати працівників.

Liked the article?
Help us be even more cool!