ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила закон про фрилансерів

19.07.2022, 12:09
Фото – speedmax.com.br
Фото – speedmax.com.br

Верховна Рада ухвалила 18 липня в другому читанні законопроєкт №5161, який унормовує фриланс як форму трудових відносин, повідомляє AIN.UA.

Основна нова норма, яку запроваджує законопроєкт, – нова форма трудового договору, або ж договір з нефіксованим робочим часом. За його умовами, співробітник зобов’язаний виконувати роботу лише тоді, коли її надає роботодавець, без гарантій, що роботу надаватимуть постійно.

Співробітник, який працюватиме за таким типом договору, зможе працювати на кількох роботодавців одночасно і разом з тим мати всі соціальні гарантії, які мають офіційно влаштовані наймані працівники: відпустки, лікарняні тощо.

Наразі замість таких трудових договорів компанії часто (особливо в IT) укладають цивільно-правові договори, а самі фрилансери оформлюються як підприємці. І в такому разі вони позбавлені базових прав та гарантій, які надає Кодекс законів про працю.

Працівники, що оформляться за новим типом договору, отримуватимуть зарплату за фактично відпрацьований час. Їхні компанії не зможуть перешкоджати їм працювати на інших роботодавців, за іншим трудовим договором.

Також роботодавці не зможуть укладати більш ніж 10% трудових договорів з нефіксованим робочим часом (із загальної кількості укладених трудових угод).

Нагадаємо, у першому читанні цей законопроєкт парламент ухвалив у жовтні 2021 року. Тоді юристи зазначали, що нова форма трудового договору може зацікавити не всіх фрилансерів. Адже співпраця за цивільно-правовим договором є для фрилансерів та роботодавців вигіднішою, хоча й становить собі інші ризики (приміром, якщо держорган визнає такі відносини трудовими, роботодавець буде притягнутий до адмінвідповідальності).

Зараз проєкт закону перебуває на підписі в голови Верховної Ради, потім його віддадуть на підпис президенту, і він набуде чинності після публікації в офіційних джерелах.

Liked the article?
Help us be even more cool!