ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правила пересування журналістів у комендантську годину перегляне новостворена робоча група

Круглий стіл, організований Комітетом з питань свободи слова/Фото - скрн з відеотрансляції Комітету РФ з питань свободи слова

Учасники круглого столу Комітету Верховної Ради з питань свободи слова “Порядок акредитації журналістів, які працюють на лінії зіткнення” домовилися про створення робочої групи, яка допрацює правила пересування медійників під час комендантської години.

Про потребу створення такої групи повідомив начальник Управління зв'язків з громадськістю Збройних сил України полковник Богдан Сеник 25 березня на круглому столі.

“Треба створити координаційну нараду, до якої долучити МВС, Нацгвардію, від Міноборони – представників військової служби правопорядку та представників СБУ. Тобто, всіх зацікавлених і донести до всіх наказ головнокомандувача №73”, – зазначив Сеник.

Втім, він повідомив, що були випадки, коли медійники зловживали правом на пересування в комендантську годину, повертаючись насправді з нічних клубів та ресторанів.

Речник Міноборони Ілларіон Павлюк зауважив, що СБУ не може перевірити глибоко всіх медійників, які подаються на акредитацію.

“Я припускаю, що СБУ дасть обґрунтовану відповідь, чому неможливо всім носіям акредитації журналіста дозволити переміщатися скрізь у комендантську годину. На жаль, не є можливим провести настільки глибоку перевірку всіх, хто подається на акредитацію, для того, щоб СБУ гарантувала, що кожен власник акредитаційної картки є тим, хто може безпечно пересуватися в комендантську годину. Далеко не кожен, хто має таку картку, гуглиться”, – пояснив Павлюк.

Він запропонував “схему”, за якою журналісти, які, до прикладу, працюють у напрямку Бахмуту та збираються їхати до Києва, могли б повідомляти додатково Генштаб, що в певному регіоні будуть під час комендантської години. 

Присутній на круглому столі журналіст Станіслав Козлюк висловив скепсис щодо такого підходу. Він пояснив, чому, на його думку, не працюватиме це додаткове звернення. За його словами, по Києву є можливість домовитися та узгодити роботу на місці обстрілу. Втім, якщо вночі росіяни обстрілюють Одесу, то медійникам треба виїжджати якомога раніше.

“Відповідно, тоді треба як діяти? Продзвонювати всіх відповідальних по шляху прямування від Київської області до Одеської? Адже це моя робота, і я маю туди поїхати. Тому я думаю, що це не працюватиме”, – зазначив журналіст.

Нагадаємо, 6 березня 2024 року Інститут масової інформації закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам, які мають акредитацію Збройних сил України, вільно переміщатися в тилових містах під час комендантської години.

Низка журналістів повідомила ІМІ про те, що їх не пускали до тилових міст під час повернення з відряджень у період комендантської години. За словами медійників, у них на блокпостах, окрім акредитації ЗСУ, вимагають додаткові документи для пропуску. І в кожному місті діє своя система пропуску.

Як діє акредитація ЗСУ

Інститут масової інформації раніше пояснював, як діє акредитація ЗСУ під час комендантської години.

На прескарті ЗСУ написано, що вона дає право медійникам працювати в районах проведення бойових дій та в комендантську годину. Але в тексті наказу №73 Головнокомандувача ЗСУ робота в комендантську годину не згадується.

Водночас пресслужба Генштабу роз’яснила, що прескарта ЗСУ дозволяє журналістам вільно пересуватися в комендантську годину в зоні бойових дій, але не в тилу. Таке пересування має бути аргументоване. 

Якщо команда медійників повертається з відрядження і знає, що не встигне до ночі, то потрібно попередити про це військових у населеному пункті. Пресслужба рекомендувала оформити спеціальну перепустку в місцевої влади населеного пункту, де журналісти живуть постійно. Перепустка стане в пригоді у випадках, якщо вночі станеться обстріл і потрібно буде терміново їхати знімати наслідки.

Нагадаємо, у лютому 2024 року почав діяти оновлений наказ №73 Головнокомандувача Збройних сил України “Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”.

Ще в березні 2022 року КМВА роз'яснила, що комендантська година в Києві діє також для представників медіа: навіть за наявної акредитації ЗСУ заборонено пересуватися містом. Водночас можна пересуватися за наявності спеціальної перепустки, отриманої раніше.

Liked the article?
Help us be even more cool!