ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники вимагають від РФ припинити тиск на Ремзі Бекірова

Ремзі Бекіров. Фото – громадська ініціатива “Кримська солідарність”
Ремзі Бекіров. Фото – громадська ініціатива “Кримська солідарність”

Кілька правозахисних організацій оприлюднили спільну заяву щодо тиску на незаконно засудженого Росією громадянського журналіста з Криму Ремзі Бекірова. Також правозахисники звернули увагу на нелюдські умови його утримання у виправній колонії №33 в м. Абакан (Республіка Хакасія, РФ): його поміщають до штрафного ізолятора, забороняють спілкуватися з родиною та погрожують.

Заяву, зокрема, оприлюднив Центр прав людини ZMINA.

За даними правозахисних організацій, відтоді, як окупанти на початку серпня перевели Ремзі Бекірова до колонії в Абакані, адміністрація установи систематично та необґрунтовано поміщає його до штрафного ізолятора (ШІЗО). Політв’язню також забороняють писати листи та телефонувати рідним. Востаннє він зв’язувався з дружиною, ще коли перебував у транзитному пункті в СІЗО-1 Абакана.

“Водночас колонія №33 розташована за 4,5 тисячі кілометрів від Криму, і така віддаленість від рідного дому є порушенням права Ремзі Бекірова на підтримку сімейних зв’язків”, – наголосили правозахисники.

Вони нагадали, що, відповідно до практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), адміністрація місць позбавлення волі має сприяти спілкуванню засуджених із близькими родичами. Така віддаленість значно ускладнює доступ родини до Ремзі Бекірова.

“Етапування незаконно позбавленого волі громадянського журналіста Ремзі Бекірова, жорстоке та нелюдське ставлення, погрози та майже постійне його перебування в штрафному ізоляторі є продовженням тиску та порушенням прав людини з боку посадових осіб РФ”, – йдеться в заяві.

Правозахисники закликали російську владу:

  1. Звільнити політув’язненого Ремзі Бекірова.
  2. Звільнити інших політичних в’язнів, незаконно утримуваних на території тимчасово окупованого Криму, інших тимчасово окупованих територіях України та на території Російської Федерації.
  3. Припинити застосування тортур, жорстокого й нелюдського поводження та систематичних порушень прав людини щодо незаконно ув’язнених громадян України.
  4. Припинити застосовувати кримінальне законодавство Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України.
  5. Припинити переслідування людей на тимчасово окупованих територіях через висловлення своїх поглядів, журналістську діяльність, активізм та релігію.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2024 року Ремзі Бекірова етапували із СІЗО Красноярська РФ до виправної колонії №33 у місті Абакан (столиця Республіки Хакасія).

10 серпня 2024 року адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що громадянський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений до 19 років позбавлення волі, зазнає тиску адміністрації ІЧ-33 в місті Абакан Республіки Хакасія (РФ).

Що відомо про Ремзі Бекірова

Ремзі Бекіров – цивільний журналіст, який вів стрім обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема в справі Веджіє Кашка, затримання священника УПЦ Климента, у справах “Хізб ут-Тахрір” та інших. Ремзі Бекіров є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

У березні 2019 року співробітники ФСБ провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів та затримали 25 людей, більшість із яких є представниками громадського об'єднання “Кримська солідарність”. Серед них був затриманий Ремзі Бекіров. 

25 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Ремзі Бекірова звинуватили за частиною 1 статті 205.5 КК РФ про організацію діяльності терористичної організації.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив правозахисника Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!