ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники: На журналіста з Криму Ремзі Бекірова чинять тиск у російській колонії

Ремзі Бекіров. Фото – Кримська солідарність

Громадянський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений до 19 років позбавлення волі, зазнає тиску адміністрації ІЧ-33 в місті Абакані Республіки Хакасія (РФ). Про це “Кримській солідарності” повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

За словами Курбедінова, з моменту переведення Бекірова до колонії його кілька разів необґрунтовано видворяли до ШІЗО. Адміністрація колонії забороняє йому писати листи та телефонувати рідним.

Адвокат розповів, що перебування Ремзі далеко від будинку – за 4,5 тисячі кілометрів – “порушує його право на підтримку сімейних зв'язків”. Сім'я журналіста не може приїхати до нього на побачення, бо це фізично важко та дорого.

Курбедінов також наголосив, що клімат у Хакасії дуже відрізняється від теплого клімату в Криму, що “стає серйозним викликом для здоров'я” журналіста.

“Фактично це така форма заслання, яка широко практикувалася в недавній історії Росії щодо інтелігенції”, – додав Еміль Курбедінов.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2024 року Ремзі Бекірова етапували із СІЗО Красноярська РФ до виправної колонії №33 у місті Абакан (столиця Республіки Хакасія).

Що відомо про Ремзі Бекірова

Ремзі Бекіров – цивільний журналіст, який вів стрім обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема в справі Веджіє Кашка, затримання священника УПЦ Климента, у справах “Хізб ут-Тахрір” та інших. Ремзі Бекіров є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

У березні 2019 року співробітники ФСБ провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів та затримали 25 людей, більшість із яких є представниками громадського об'єднання “Кримська солідарність”. Серед них був затриманий Ремзі Бекіров. 

25 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Ремзі Бекірова звинуватили за частиною 1 статті 205.5 КК РФ про організацію діяльності терористичної організації.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив правозахисника Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!