ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти етапували кримського журналіста Ремзі Бекірова до Хакасії

Громадянського журналіста “Кримської солідарності” Ремзі Бекірова етапують із СІЗО Красноярська РФ до виправної колонії №33 у місті Абакан (столиця Республіки Хакасія). Про це він повідомив у листі до дружини Халіде, пише “Кримська солідарність”.

Станом на 5 серпня журналіст перебував у проміжному пункті – слідчому ізоляторі №2 в Абакані. Із Красноярська його етапували 4 серпня в “столипінському” вагоні, який спеціально призначений для перевезення засуджених та заарештованих. Усередині нього – залізні ґрати та маленькі камери з вузькими лавами. У таких вагонах зазвичай не вистачає вентиляції, світла, а санітарні умови незадовільні, зазначає “Кримська солідарність”.

Ремзі Бекіров. Фото – Кримська солідарність

Журналіст не описав у листі, як він пережив поїздку, але зазначив, що після того, як його “обшукали та завантажили в потяг”, “дорогою було багато пригод”.

У СІЗО Абакана Ремзі Бекіров пробуде від трьох до шести днів, потім його відправлять до виправної колонії №33.

Він повідомив дружині, що, поки перебуває в етапі, не отримує від неї новин. Журналіст передав привіт рідним та “всім, хто [його] пам'ятає”.

Як повідомляв ІМІ, у  липні 2024 року Ремзі Бекірова, якого Росія засудила до 19 років ув'язнення за надуманими звинуваченнями, етапували з в'язниці №2 Єнісейська Красноярського краю РФ. Водночас у цій в'язниці відмовилися повідомити дружині Ремзі Бекірова, куди його етапували. 

Що відомо про Ремзі Бекірова

Ремзі Бекіров – цивільний журналіст, який вів стрім обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема в справі Веджіє Кашка, затримання священника УПЦ Климента, у справах “Хізб ут-Тахрір” та інших. Ремзі Бекіров є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

У березні 2019 року співробітники ФСБ провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів та затримали 25 людей, більшість із яких є представниками громадського об'єднання “Кримська солідарність”. Серед них був затриманий Ремзі Бекіров. 

25 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Ремзі Бекірова звинуватили за частиною 1 статті 205.5 КК РФ про організацію діяльності терористичної організації.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив правозахисника Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!