ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники поскаржилися в ООН на затримання Романа Протасевича

30.07.2021, 15:40
Фото – БелаПАН
Фото – БелаПАН

Робочу групу ООН з довільних затримань попросили вивчити ситуацію з арештом у Білорусі журналіста, колишнього головного редактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича.

Про це 29 липня повідомила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF), яка подала скаргу разом з Global Diligence, Гельсінським фондом з прав людини, Всесвітньою організацією проти тортур (OMCT), Article 19, Норвезьким Гельсінським комітетом і “Міжнародним партнерством з прав людини” (IPHR), інформує ZMINA.

“Протасевича утримують у невідомому місці, він позбавлений свободи пересування, його комунікація із зовнішнім світом обмежена й контролюється працівниками КДБ. Він не має доступу до ефективних способів правового захисту для оскарження свого затримання та звинувачення. Так званий домашній арешт продовжує залишатися довільним затриманням”, – заявили правозахисники.

Вони уточнили, що, за словами батьків Протасевича, він зазнавав фізичного насильства та/або психологічного тиску під час тримання під вартою і змушений робити неправдиві зізнання в державних ЗМІ Білорусі. А його доступ до незалежної та конфіденційної правової та медичної допомоги був суворо обмежений до рівня неефективності.

Правозахисники стверджують, що Протасевич – жертва репресій з боку влади самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, розпочатих проти критиків режиму.

“Після отримання скарги Робоча група в 60-денний термін запросить коментарі білоруського уряду про можливі порушення прав Романа Протасевича. Далі Робоча група підготує авторитетну оцінку щодо репресій режиму проти незалежної журналістики”, – уточнюється в повідомленні.

Робоча група ООН з довільних затримань – спеціальна процедура в межах Ради ООН з прав людини, яка дозволяє провести незалежне оцінювання окремих ситуацій.

Також, за повідомленням порталу DELFI, 30 липня в Латвії поліція розпочала кримінальний процес у справі про захоплення літака Ryanair у Мінську, на борту якого перебував опозиційний журналіст. У травні нинішнього року силовики почали відомчу перевірку щодо інциденту, оскільки в літаку перебували громадяни Латвії. Але пізніше ухвалили рішення про початок процесу в межах розділу кримінального кодексу про злочини проти волі, честі та гідності. Він ​​містить норми, що передбачають відповідальність за викрадення, незаконне позбавлення волі та захоплення заручників.

Як повідомляв ІМІ, 23 травня Романа Протасевича затримали після примусового приземлення літака рейсу Афіни – Вільнюс у Мінську  Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Роман Протасевич звинувачується владою Білорусі в злочинах за ч. 1 ст. 293 (“Організація масових заворушень”), ч. 1 ст. 342 (“Організація або активна участь в групових діях, які грубо порушують громадський порядок”) і ч. 3 ст. 130 КК (“Розпалювання соціальної ворожнечі”).

Низка білоруських правозахисних організацій визнала Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

3 червня в Білорусі державний телеканал ОНТ поширив фрагменти "інтерв’ю" з Романом Протасевичем. На відео Протасевич нібито повністю визнає свою провину. Рідні та соратники білоруса переконані, що запис зробили після катувань та тиску.

25 червня стало відомо, що Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт. Слідчий комітет Білорусі заявив, що вони уклали угоду зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!