ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Потураєв: Телемарафон сьогодні не виправдовує виділених на нього коштів

Фото – liveam.tv

Телемарафон “Єдині новини” в нинішньому вигляді не виправдовує виділених на нього коштів. Про це в інтервʼю РБК-Україна сказав голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від “Слуги народу” Микита Потураєв.

“Я вважаю, що вже не виправдовує. […] На мій погляд, що б про марафон не казали, що там є викривлення політичної нейтральності, що там є дисбаланс у представленні політичних сил, – є об'єктивні факти, які змушують нас визнати, що є. Я це не вітаю, я вважаю, що мусять там бути представлені всі політики, які стоять на проукраїнських позиціях”, – сказав він і додав, що марафон складається тепер з приватних виробників, є лише один державний канал, “Рада”.

“А приватним виробникам ніхто ніколи не міг закинути, що вони мають жорстко дотримуватися політичної нейтральності, бо це приватні медіа. Знову-таки, я вважаю, що такі перекоси – це негарно, вони викликають зауваження з боку західних партнерів”, – зазначив Потураєв.

Також депутат згадав і про Національну суспільну телерадіокомпанію України (НТСУ), яка “теж має достатньо значний бюджет”, і додав: попри те що НТСУ є джерелом перевіреної інформації, в неї також інколи “бувають помилки та відхилення від абсолютної політичної нейтральності”.

“Але таке трапляється всюди, і на ВВС теж. Бо кожна людина, яка працює в медіа, – це жива людина, зі своїми смаками, вподобаннями, баченням ситуації, і певна особистісна оптика все одно є. І це нормально”, – сказав він.

Водночас Микита Потураєв вважає, що марафон подає якісну інформацію, “в тому сенсі, що він не транслює фейки”.

“Коли кажуть, що марафон – в рожевих окулярах, він не говорить про проблеми... По-перше, я з цим не згоден, бо в марафоні говорять про проблеми. А в інших медіа що, тільки про проблеми й говорять? Та ні. Говорять про різне”. Тому я вважаю, що до марафону є обґрунтовані питання, так, я вважаю, що у марафоні криза, відповідно до показників, які знижувалися весь 2024-й, безумовно. Чи можна щось із цим робити? Очевидно, що можна і треба шукати якісь рішення. І, коли постане питання про фінансування, так само поставити питання: а які є плани – що країна отримає на ці гроші?” – сказав Потураєв.

Що говорять про телемарафон

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив, що телемарафон “Єдині новини” є одним із ключових етапів в історії незламності України. 

У грудні 2023 року голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”. Також він вважає, що через невисоку якість телемарафону “Єдині новини” люди шукають альтернативні джерела інформації, тому часто потрапляють на анонімні телеграм-канали, які легко маніпулюють даними.

За даними опитування КМІС, за період із травня 2022 до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до телемарафону “Єдині новини”. У грудні 2023 року теж КМІС зафіксував падіння довіри до марафону. Якщо в травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, становила 69%, то в жовтні 2023-го вона скоротилася до 48%. А в грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

Довіра українців до телемарафону продовжує падати: станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє марафону, знизилася до 36% опитаних. Такими є результати всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології упродовж 5–10 лютого 2024 року. 

У травні 2024 року Європейська федерація журналістів закликала українську владу переглянути формат телемарафону й розглянути можливість закриття цього проєкту.

У липні 2024 року ГО “Детектор медіа” презентував результати дослідження “Індекс медіаграмотності: українці 66+”. Згідно з ним для 55% опитаних громадян віком понад 66 років телемарафон є основним джерелом важливої інформації. Проте негативно його оцінює 37,8% опитаних, що на 10% більше, ніж серед громадян віком 18–65+.

Liked the article?
Help us be even more cool!