ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європейська федерація журналістів закликала українську владу переглянути формат телемарафону або закрити його

Європейська федерація журналістів у межах проєкту Швидкого реагування на свободу ЗМІ підписала заяву із закликом до української влади переглянути формат телемарафону й розглянути можливість закриття цього проєкту.

Про це повідомляється на сайті Європейської федерації журналістів, передає Суспільне.

В організації зазначили, що стурбовані різким погіршенням рівня довіри між посадовцями та незалежними українськими медіа.

Експерти Європейської федерації журналістів наголосили, що Україна має створити системні гарантії, щоб запобігти контролю медійників з боку Служби безпеки України. Вони згадали про стеження СБУ за журналістами Bihus.Info, журналістом Євгеном Шульгатом із проєкту Слідство.Info та спроби залякування журналіста-розслідувача “Наших грошей” Юрія Ніколова групою невідомих.

“Той факт, що кілька головних телеканалів України продовжують вести спільні випуски новин 24 години на добу, серйозно знижує кількість та якість інформації, яку отримують українські глядачі. У результаті дані показали, що за останній рік перегляди телемарафону помітно впали, а українці звернулися до анонімних Telegram-каналів, щоб почитати те, що сприймається як “справжні” новини”, – заявили у федерації.

Там додали, що джерела, якими користуються анонімні канали Telegram, часто неможливо визначити, як і їхніх спонсорів.

“Цей відхід від ЗМІ створює серйозну загрозу інформаційній безпеці України, оскільки політична програма анонімних каналів зазвичай залишається невідомою. Крім того, Telegram має відносно м’яку політику щодо ненависті та іншого проблемного та маніпулятивного контенту”, – додали у федерації.

Що казала про телемарафон влада та яка тенденція до довіри до “Єдиних новин”

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що телемарафон “Єдині новини” є одним із ключових етапів в історії незламності України. 

У грудні 2023 року голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”. Також він вважає, що через невисоку якість телемарафону “Єдині новини” люди шукають альтернативні джерела інформації, тому часто потрапляють на анонімні телеграм-канали, які легко маніпулюють даними.

За даними опитування КМІС, за період із травня 2022 до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до телемарафону “Єдині новини”. У грудні 2023 року теж КМІС зафіксував падіння довіри до марафону. Якщо в травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, становила 69%, то в жовтні 2023-го вона скоротилася до 48%. А в грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

У вересні 2023 року радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк на медійному форумі “Редколегія. Саміт” заявив, що телемарафон “Єдині новини” переформатують.

У лютому 2024 року результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) упродовж 5–10 лютого 2024 року, показали, що довіра українців до телемарафону “Єдині новини” продовжує падати: станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє марафону, знизилася до 36% опитаних. 

Liked the article?
Help us be even more cool!