ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Політичні провали – основна тема російської пропаганди про Україну в онлайн-медіа – ІМІ

08.05.2020, 12:06
Фото – Instant CMS
Фото – Instant CMS

“Провали” українських політиків на тлі підтримки ОПЗЖ, нормандський формат і здоров'я виявились основними темами, на яких фокусувалися найпопулярніші російські онлайн-медіа під час висвітлення ситуації в Україні. Висвітлення цих тем супроводжувалося пропагандистськими наративами, фейками та маніпуляціями, які потрапляли також в українські ЗМІ.

Такими є результати моніторингу, який експерти ГО “Інститут масової інформації” провели у квітні 2020 року *.

Згідно з результатами моніторингу, найчастіше новини з пропагандистськими та маніпулятивними тезами про Україну поширювали сайти "РИА Новости", "Лента.ру", "Московский комсомолец" і ТАСС. 

Основні наративи, що стосувались України в російських онлайн-медіа:

  • Недолугість, провали, бійки та конфлікти українських політиків. Найбільше з політиків критикували Зеленського (на нього припала майже п'ята частина всіх згадок про українських політиків). Підтримка ОПЗЖ, яка “єдина дійсно працює в українському парламенті”, – 26,3% 
  • Міжнародка: усе іноземне, а особливо американське, – це зло для України. Фейки про біолабораторії США на території України. Вимоги, щоб Україна виконала своє “домашнє завдання” перед міжнародним самітом щодо Донбасу, – 16,2%. 
  • Стан захворюваності на коронавірус в Україні, “зов о помощі”, нікому не відомі “общественники Украины обратились к России за помощью в борьбе с COVID”, прохання надати гуманітарну допомогу – 14,4%.
  • Кримінал та надзвичайні ситуації, особливо зафіксовані в українській армії, пожежі в Чорнобильській зоні – 10,4%.
  • Газ, транзит Газпрому через територію України, плани української сторони щодо “нульового транзиту” – 7,6%.
  • Конфлікт на сході, обстріли українською стороною, фейки про “розгул відкритої форми туберкульозу” серед українських військових тощо – 6,1%.

* Моніторинг проходив із 27 до 30 квітня 2020 року. Оглянуто було 10 популярних російських онлайн-медіа (за статистикою Liveinternet.ru): РИА, Russia Today, "Московский комсомолец", "Российская газета", Lenta.ru, Gazeta.ru, "Известия", РБК, "Комсомольская правда", ТАСС. Вибірка становила 278 матеріалів, що стосувались України.

**Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Ознайомитися з дослідженням можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!