ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оперативність дуже важлива – Оксана Романюк про розслідування воєнних злочинів Росії проти журналістів

16.09.2022, 11:54
Акція до Дня пам'яті журналістів, 16 вересня 2022 року. Фото – скриншот з відеотрансляції
Акція до Дня пам'яті журналістів, 16 вересня 2022 року. Фото – скриншот з відеотрансляції

Дуже важливо, щоб українські правоохоронці оперативно розслідували воєнні злочини Росії в Україні, скоєні проти журналістів.

На цьому під час акції пам'яті Георгія Гонгадзе та всіх убитих українських журналістів наголосила директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

"Сьогодні потрібно говорити не лише про розслідування злочинів, які трапилися всередині країни, – має бути дуже оперативно проведене розслідування воєнних злочинів, які вчинила Росія. Оперативність дуже важлива. Саме ця оперативність допоможе встановити, хто вчиняв ці злочини, і притягнути їх до відповідальності. Наші правоохоронні органи повинні передавати також ці справи до Міжнародного трибуналу, а там, де це можливо, до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Ми все ж сподіваємося, що буде створено окремий міжнародний трибунал по цій ситуації, по злочинах агресії, які чинить Росія в Україні", – зауважила директорка ІМІ.

Оксана Романюк нагадала, що від початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали 15 журналістів. Доля чотирьох досі не відома. 

"Ми сподіваємося, що вони живі. Ми знаємо, що тих людей, яких викрадали, їх тримали в підвалах, піддавали тортурам, катували струмом, не давали води, їжі. Ми маємо інформацію про те, що досі в підвалах на окупованих територіях утримуються колеги. З міркувань безпеки ми не можемо назвати прізвища, але тортури тривають", – сказала директорка ІМІ.

Оксана Романюк наголосила: диктатурі потрібна тиша. Тож замість офісів медіа на окупованих територіях – вирви. 

"Як сталося з офісом "Телегазети" в Кадіївці Луганської області, як зруйновано вщент офіс Вільного радіо в Бахмуті, зруйновано вщент редакції в Миколаєві, у Запорізькій області. Понад 215 редакцій місцевих медіа були змушені закритися", – додала Оксана Романюк.

За її словами, росіяни викрадали не тільки журналістів, а й членів їхніх сімей. Зокрема, у Запорізькій області окупанти викрали батька журналістки й утримували його, щоб чинити тиск на неї.

Всього ж, нагадала Оксана Романюк, від початку повномасштабного вторгення Росія вчинила 435 злочинів проти українських медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!