ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Очільниця окупаційного "відділу освіти" Мелітополя отримала 15 років ув'язнення

Комунарський районний суд Запоріжжя ухвалив заочний вирок очільниці окупаційного Мелітопольського районного “відділу освіти” Юлії Бакшеєвій – 15 років позбавлення волі, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

На псевдопосаді Бакшеєва налагоджувала освіту за російськими стандартами, схиляла педагогів до співпраці. Крім того, збирала і передавала ФСБ інформацію про учасників АТО та військовослужбовців ЗСУ. 

До повномасштабного вторгнення Юлія Бакшеєва працювала асистенткою вчителя однієї з мелітопольських шкіл. Коли Росія окупувала місто, погодилася на пропозицію співробітників ФСБ РФ збирати інформацію про учасників АТО, військовослужбовців ЗСУ, а також проукраїнськи налаштованих громадян. Бакшеєва передавала їхні дані співробітнику ФСБ та розпитувала людей, щоб зібрати більше запитуваних російськими спецслужбами відомостей. 

Юлія Бакшеєва. Фото – пресслужба СБУ

У квітні 2022 року її призначили на незаконно створену на посаду “виконувачки обов’язків начальника відділу освіти” Мелітопольського району, а в липні затвердили на посаді начальниці окупаційного “управління освіти”.

Щоб виправдати довіру окупантів,  жінка продовжила співпрацю зі спецслужбою РФ і вела діяльність, спрямовану на впровадження в навчальних закладах Мелітопольського району стандартів освіти Росії.

Як зазначає видання, Бакшеєва схиляла педагогів до співпраці з окупаційною владою та погрожувала в разі незгоди переслідуваннями. 

Суд кваліфікував її діяльність як державну зраду та колабораційну діяльність, визнав жінку винною у вчиненні цих правопорушень та призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Як повідомляв ІМІ, у Києві співробітники СБУ викрили жительку Куп’янська, яка під час окупації її міста співпрацювала з росіянами. Після визволення Куп’янська вона переїхала до столиці та влаштувалася вчителькою однієї з місцевих шкіл.

Liked the article?
Help us be even more cool!