ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру освітянці з Куп’янська: вчила колег виправдовувати збройну агресію РФ

У Києві співробітники Служби безпеки України викрили жительку Куп’янська, яка під час окупації її міста співпрацювала з росіянами. Після визволення Куп’янська вона переїхала до столиці та влаштувалася вчителькою однієї з місцевих шкіл.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними контррозвідки спецслужби, до початку повномасштабного вторгнення РФ жінка очолювала Центр професійного розвитку педагогічних працівників Куп’янської міськради. Під час окупації райцентру вона перейшла на бік ворога, а з липня 2022 року продовжила керувати захопленою на той час установою.

Підозрювана в колабораційній діяльності колишня керівниця Центру професійного розвитку педагогічних працівників Куп’янської міськради. Фото – пресслужба СБУ

Перебуваючи на “посаді”, вона розробляла кремлівські “методички” для вчителів місцевих шкіл.

“У брошурах фігурантка вимагала від педагогів повністю перейти на російські стандарти освіти. Так, наприклад, вона детально описувала ворожу методику викладання учням сфальсифікованої історії становлення Української Державності. Також на сторінках видання колаборантка вчила, як виправдовувати збройну агресію РФ та “пояснювати” воєнні злочини рашистів”, – наголосили в СБУ.

Для впровадження “нововведень” жінка в складі делегації зустрічалася з окупаційним “першим заступником міністра освіти ЛНР”. 

В СБУ зауважили, що цю подію широко висвітлювали прокремлівські ЗМІ та їхні соцмережі.

Під час звільнення Куп’янська “освітянка” переїхала до Києва, отримала довідку переселенки, а згодом влаштувалася вчителькою інформатики до однієї зі шкіл Дніпровського району столиці.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Підозрювана в колабораційній діяльності колишня керівниця Центру професійного розвитку педагогічних працівників Куп’янської міськради. Фото – пресслужба СБУ

Перевіряється її можлива причетність до поширення ворожої пропаганди серед школярів навчального закладу Києва.

Жінці загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

Як повідомляв ІМІ, суд засудив освітянку-колаборантку зі Світлодарська (Донецька область) до 12 років позбавлення волі. Жінка очолювала одну зі шкіл окупованого міста. На вимогу російських кураторів вона віддала частину приміщень навчального закладу для використання окупантам. 

Liked the article?
Help us be even more cool!