ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Недофінансування Суспільного мовника перешкоджає його функціонуванню – звіт ЄС

01.12.2020, 17:38
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) залишається недофінансованою, що перешкоджає функціонуванню каналу.

Про це йдеться в щорічному звіті Європейського Союзу щодо реалізації Угоди про асоціацію Україна – ЄС, оприлюдненому 1 грудня в Брюсселі, напередодні засідання Ради асоціації Україна – ЄС, яке відбудеться 8 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Тоді як ЗМІ, що належать олігархам, продовжують домінувати в медіаландшафті, НСТУ залишається недофінансованою, що перешкоджає функціонуванню каналу. Україна все ще повинна ухвалити законодавство про аудіовізуальні ЗМІ, яке погодило б його із законодавством ЄС", – зазначається у звіті з посиланням на зобов'язання України в межах угоди про асоціацію.

У ЄС наголошують, що зазначений закон важливий для підвищення регуляторної ролі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, оскільки її діяльність життєво важлива для забезпечення прозорості володіння ЗМІ, рівних умов для учасників ринку ЗМІ та стійкості до дезінформації.

Водночас у ЄС зазначають, що свобода ЗМІ, як і раніше, широко цінується в Україні, що є помітним досягненням у контексті російських кампаній щодо дезінформації.

Проте в ЄС також наголошують, що в Україні тривають випадки фізичних атак (деякі зі смертельним результатом) і залякування журналістів та працівників ЗМІ.

Також у звіті зазначається, що розслідування вбивства відомого журналіста Павла Шеремета досі не дало результатів.

Крім того, в ЄС зазначили, що закон про електронні комунікації (ухвалений парламентом, не підписаний президентом і повернутий на доопрацювання до комітетів) є важливим кроком на шляху до секторальної реформи та зближення українського законодавства із законодавством ЄС про єдиний цифровий ринок.

Як повідомляв ІМІ, 23 жовтня громадські організації закликали Верховну Раду не вносити до порядку денного законопроєкт №4230, який пропонує прибрати із закону про Суспільне мовлення норму щодо обов’язкового держфінансування в розмірі 0,2% з держбюджету.

19 жовтня народний депутат із фракції “Слуга народу” Олександр Качура зареєстрував проєкт закону №4230, яким пропонує прибрати окремий рядок у Держбюджеті про обов’язкове держфінансування Суспільного в розмірі 0,2% видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік.

Уряд заклав на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України в проєкті держбюджету на 2021 рік 2 млрд 274 млн 158 тис. грн.

13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону "Про державний бюджет на 2020 рік", яким, зокрема, передбачено на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України 1,5 млрд грн (скорочено на 178 млн грн).

На фінансування НСТУ у 2020 році в держбюджеті України було закладено 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн грн менше, ніж передбачено Законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України".

 

Liked the article?
Help us be even more cool!