ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила новий держбюджет з фінансуванням 1,5 млрд для Суспільного

13.04.2020, 16:13
Фото – 112.international
Фото – 112.international

13 квітня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила зміни до Закону "Про державний бюджет на 2020 рік", яким, зокрема, передбачено на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України 1,5 млрд грн (скорочено на 178 млн грн), повідомляє "Детектор медіа".

За ухвалення доопрацьованого бюджетним комітетом Ради законопроєкту № 3279-д в першому читанні за основу проголосували 252 народних депутати. За закон у цілому "з необхідними техніко-юридичними правками" – 249 народних депутатів. Документ ухвалено переважно голосами фракції "Слуга народу" і групи "Довіра".

Зміни до бюджету передбачають серед іншого скорочення видатків за бюджетними програмами Міністерства культури та інформаційної політики і підпорядкованих йому Державного агентства з питань кіно та Державного комітету телебачення і радіомовлення, зокрема:

  • Забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проєктів, – передбачено 400 млн грн, скорочено на 296 млн грн. Під час доопрацювання бюджету для УКФ залишили більше коштів, адже перший варіант змін пропонував залишити УКФ лише 250 млн грн.
  • Державна підтримка кінематографії – передбачено 455 млн грн, скорочено на 303 млн грн. Це ті самі зміни, що й у першому варіанті поданого урядом законопроєкту.
  • Гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проєктів у сфері кінематографії та премії за видатні досягнення в галузі кінематографії – передбачено 200 тис. грн, скорочено на 3,9 млн грн. Це ті самі зміни, що й у першому варіанті поданого урядом законопроєкту. Пропозиція Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики зберегти гранти в повному обсязі – не пройшла.
  • Виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування – передбачено 0, скорочено на 50 млн грн. Це ті самі зміни, що й у першому варіанті поданого урядом законопроєкту. Пропозиція Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики зберегти ці кошти для виконання зобов’язань Мінкульту за пітчингом 2018 року – не пройшла.
  • Забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі – передбачено 100 млн грн, скорочено на 51 млн грн. Під час доопрацювання бюджету для Інституту книги залишили більше коштів, адже перший варіант змін пропонував залишити УКФ лише 50 млн грн.

Загалом видатки Міністерства культури та інформаційної політики України скорочуються на 7,2 млрд грн порівняно з видатками Міністерства культури, молоді та спорту. У новому держбюджеті на видатки Мінкульту закладено майже 8,2 млрд грн (проти 15,4 млрд грн у попередньому варіанті бюджету). Частина видатків Мінкульту перейшла до новоствореного Міністерства молоді та спорту України: на його видатки в новому бюджеті на цей рік закладено 2,2 млрд грн.

Водночас закон ухвалено з нормою про незастосування у 2020 році положень Закону України "Про публічні закупівлі" під час використання коштів державного бюджету на надання державної підтримки телеканалу ATR (ТОВ "Телевізійна компанія "Атлант-СВ"). Нагадаємо, що державні відомства у 2020 році погодили державну підтримку каналу ATR лише за умови проходження тендерних процедур, але канал не готовий був їх проходити.

Як повідомляв ІМІ, 25 березня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики заявив, що Міністерство фінансів готує зміни до держбюджету, зокрема урізає фінансування всіх напрямів діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання, тобто зарплатню.

27 березня Національна суспільна телерадіокомпанія України звернулася до уряду з листом, у якому заявила, що зменшення фінансування може призвести до повного зупинення роботи мовника. 

30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні не підтримала в першому читанні проєкт урядових змін до Закону "Про Державний бюджет на 2020 рік", який передбачав, зокрема, фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України в розмірі 1,5 млрд грн (скорочено на 178 млн грн).

30 березня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що НСТУ додатково виділено 300 млн грн, тобто бюджет Національної суспільної телерадіокомпанії України становитиме у 2020 році 1,5 млрд грн.

На фінансування НСТУ у 2020 році в держбюджеті України було закладено 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн грн менше, ніж передбачено Законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України".

28 лютого НСТУ повідомила, що 18 лютого Міністерство юстиції України порушило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору (разом це 308 млн грн) на користь акціонерного товариства "Євроньюз".

Liked the article?
Help us be even more cool!