ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада закликає місцеву владу налагодити комунікацію зі ЗМІ щодо дій у надзвичайних ситуаціях

15.02.2022, 13:09
Фото – publicrelay.com
Фото – publicrelay.com

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до органів місцевої влади, представників силових відомств та Державної служби з надзвичайних ситуацій із проханням налагодити комунікацію з медіа щодо дій у надзвичайних ситуаціях. 

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Нацрада зазначає, що зафіксувала наявність проблемних питань у співпраці медіа та місцевих органів влади за результатами серії тренінгів для регіональних мовників щодо порядку роботи та інформування населення в надзвичайних ситуаціях.

“Це перешкоджає ефективному інформуванню населення щодо алгоритму дій у випадку надзвичайних ситуацій. Недостатня кількість інформації призводить до появи панічних настроїв у суспільстві і в редакціях мовників”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, немає інформації про стан і місце розташування бомбосховищ та інших укриттів, про шляхи евакуації населення в надзвичайних ситуаціях. Відсутня інформація про центри навчання і порядок приєднання до територіальної оборони, про алгоритм співпраці влади та ЗМІ в разі надзвичайних ситуацій (наприклад, як відбувається інформування населення під час відсутності зв’язку), про місця і порядок звернень до тимчасових шпиталів і лікарень.

Крім того, Нацрада зафіксувала недостатню комунікацію між медіа, владою, представниками ЗСУ, СБУ, ДСНС; скарги літніх людей на брак доступних джерел інформації (дротове радіо зникло, і, де брати інформацію, населення не розуміє); нестачу технічних ресурсів у мовників, а також нерозуміння редакцій щодо дій у надзвичайних ситуаціях.

Окремо Нацрада звертає увагу на недоліки в комунікації таких регіонів:

  • під час фейкових мінувань місцева влада, СБУ не відповідали на звернення представників ЗМІ (Одеська область, м. Южне);
  • військові адміністрації не повідомляють про бомбосховища і не надають плану дій в разі надзвичайних ситуацій (м. Лисичанськ, Луганська область; м. Слов’янськ, Донецька область);
  • місцева влада не повідомляє про стан і місце розташування бомбосховищ або порядок дій, коли бомбосховища зайняті комерційними структурами (м. Ладижин, Вінницька область; м. Умань, Черкаська область; м. Миколаїв; м. Херсон; м. Одеса);
  • патрульна поліція не відповідає на звернення медійників (м. Кропивницький, Кіровоградська область);
  • місцева влада не співпрацює з телевізійниками, що негативно позначається на оперативності в роботі мовників (м. Світловодськ, Кіровоградська область; м. Жовті Води, м. Новомосковськ, Дніпропетровська область).

Нацрада окремо наголошує на важливості для місцевої влади стати відкритими для медіа і жителів регіонів, “адже відсутність або недостатня кількість інформації може призвести до паніки та жертв”.

“Регулятор закликає терміново вжити заходів для виправлення загрозливої ситуації і наполегливо рекомендує провести спільні консультації щодо забезпечення оперативного інформування населення щодо дій у надзвичайних ситуаціях. Ефективним методом стануть роз’яснювальні інформаційні теле- і радіомарафони за участі очільників областей, міст і керівників профільних відомств”, – зазначає Нацрада.

Liked the article?
Help us be even more cool!