ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мексиканські журналісти й культурні оглядачі вимагають, щоб президент припинив цькувати ЗМІ

22.12.2022, 18:00
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Низка мексиканських журналістів, колумністів та культурних оглядачів різних спеціалізацій опублікувала відкритого листа, де вимагає, щоб президент Андрес Мануель Лопез Обрадор припинив цькувати ЗМІ, які його критикують. Журналісти зазначили, що своєю риторикою президент розпалює вогонь ненависті, пише Reuters.

Лист, підписаний майже 200 відомими мексиканськими діячами, був надрукований у газетах; його також активно поширювали в соцмережах. Публікація відбулася за тиждень після того, як на популярного журналіста зненацька наскочили кілька озброєних чоловіків на мотоциклах і розстріляли його броньовану машину.

Теле- й радіоведучий Сіро Ґомез Лейва пережив замах 15 грудня, а дискусії навколо переслідування опозиційних ЗМІ з боку лівого президента Лопеза Обрадора стали ще активнішими.

У відкритому листі журналісти приписують Лопезу Обрадору "політичну відповідальність" за напад на Ґомеза і зазначають, що "практично всі вияви ненависті до журналістів народжуються, виношуються й поширюються" з офісу президента.

Лопез Обрадор негайно засудив напад, але потім швидко змінив риторику, натомість розкритикувавши авторитетних журналістів, зокрема Ґомеза, і називавши їх експертами-консерваторами.

На традиційній пресконференції 21 грудня президент повторив свій заклик розслідувати замах на журналіста, заперечив, що його дії сприяють розколу в країні, та заявив, що більшість медіадіячів опираються політичній "трансформації", якої він прагне.

"Більшість ЗМІ, що становлять консервативний блок у країні, хочуть зберегти старий корумпований режим. Мені дуже шкода, що вони обурені", – додав він.

За даними організації "Репортери без кордонів" (штаб-квартира в Парижі), Мексика є найнебезпечнішою країною для журналістів у світі: цього року там убито 11 журналістів.

Дані "Репортерів" свідчать, що за першу половину президентського терміну Лопеза Обрадора рівень насильства проти преси зріс на 85% у порівнянні з першою половиною терміну його попередника.

Відкритий лист, який також підписали відомі діячі мексиканських кіно- та видавничої індустрії, застерігає, що, якщо президент не "стримуватиме себе", кількість фізичних нападів на журналістів може зрости.

Liked the article?
Help us be even more cool!