ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Контррозвідка Чехії виявила агента, який витратив на роспропаганду кілька тисяч євро

Служба інформації та безпеки (контррозвідки) Чехії виявила російського агента, який давно діє на території країни, забезпечив поширення російської пропаганди, пов'язаної з війною РФ проти України. Агент витратив на винагороду за пропаганду кілька тисяч євро.

Про це заявив директор Служби інформації та безпеки (контррозвідки) Міхал Коуделка, виступаючи на конференції з дезінформації в нижній палаті чеського парламенту, передає Radio Prague International.

"Йшлося, зокрема, про те, що цей впливовий агент на вимогу одного з вищих органів державної влади Росії забезпечив поширення наративів, які підтримують зовнішньополітичні інтереси Російської Федерації у зв'язку з війною в Україні. Для цього також використовувалися відомі суспільні постаті", – заявив Міхал Коуделка, слова якого цитує інформагентство ČTK.

Ще до початку повномасштабної війни в Україні Служба інформації та безпеки зафіксувала діяльність російського агента впливу – проросійського активіста, який використав окремих журналістів для поширення в Чехії російської пропаганди.

"Крім репортажів із Чехії, він також фінансував кілька поїздок за кордон і хотів домогтися від журналістів створення матеріалів, які потрібні російській стороні", – додав Коуделка.

Служба інформації та безпеки виявила вплив Росії під час президентської кампанії в січні 2023 року, коли телеграм-канал російського державного ЗМІ "Супутник" опублікував фейкове відео з майбутнім переможцем виборів Петром Павлом. У ролику кандидат заявляв, що Чехія має приєднатися до війни в Україні.

Контррозвідка також відзначила прямі спроби російських структур встановити відносини з одним з організаторів антиурядових демонстрацій, що проходили восени 2022 року. Однак, на думку Михала Коуделки, "дезінформаційне середовище в Чехії функціонує переважно стихійно, не контролюється централізовано".

Коуделка вважає, що правильніше говорити про брехню та пропаганду, а не про дезінформацію. Прикладом цілеспрямованої брехні він назвав поширення інформації про те, що речовина "Новичок", якою отруїли 2018 року у Великій Британії подвійного агента Сергія Скрипаля, була вироблена в Чехії. За його словами, дезінформація була ретельно підготовлена, оскільки в Чехії справді існувала лабораторія, здатна виробляти цю речовину, у ній містився певний елемент правди. Це ускладнить боротьбу з такою дезінформацією.

"Ми вважаємо пряме втручання Російської Федерації в чеський інформаційний простір незначним у порівнянні з внутрішнім впливом", – вважає Міхал Коуделка.

Проте, за його словами, нерідко складно знайти винних і визначити ступінь причетності Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!