ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Керівниця редакції регіональних новин Укрінформу заявила, що "темники" від Мацуки не виконували

Укрінформ
Фото – Укрінформ

Керівниця дирекції регіональних власкорів Укрінформу Ольга Коростельова розповіла про тиск із боку дирекції Олексія Мацуки і підтвердила, що отримала від нього “темники” для областей. Редакція сприйняла це як цензуру та вирішила не виконувати вказівок.

Про це Коростельова розповіла Суспільному.

На питання, хто давав темники та з якими вказівками, керівниця сказала: “Дирекція. Директор. Можливо, це була його ініціатива. Я не знаю, хай розбираються правоохоронні органи. Таблиці були переслані від нього”.

За її словами, в таблицях було три колонки, але не всі таблиці були цілком заповнені – для частини областей не було вписано небажаних спікерів.

“Ми дуже негативно сприйняли ці вказівки, ми розцінили їх як цензуру і відреагували відповідно. Це питання винесли на обговорення на планірці, де заступники генерального директора старої команди і колектив прийняли заяву, де було сказано, що ми отримали, ми вважаємо це цензурою і ми не будемо це виконувати”, – розповіла Ольга Коростельова.

Рішення редакції, що в Укрінформу немає небажаних спікерів і тем, було доведене до власкорів. “Ми висвітлюємо все по факту, є подія, ми про неї пишемо. І ми так робили”, – сказала вона.

“От, зокрема, у тих списках було небажано давати [коментарі] людей, які потерпають від нестачі води на Дніпропетровщині. То після цієї вказівки наш власкор поїхала в Марганець, зокрема, де була найбільша проблема, – і ми зробили звідти великий репортаж”, – додала керівниця.

Також Коростильова розповіла, що колишня заступниця гендиректора Укрінформу Марина Сингаївська з ухваленою редакцією заявою звернулася до послів і до журналістів. Тоді проти співробітників Укрінформу розгорнулися “репресії”, влаштовували перевірки, змінювали штатний розпис тощо, зазначила Ольга Коростильова.

Їй та ще двом заступницям – Марині Сингаївській та Оксані Носковій – спершу запропонували “тихо” звільнитися, а потім створювали умови, щоб вони звільнилися самі. Коростильова розповіла Суспільному, що через це потрапила до лікарні з високим тиском, дві її колеги не витримали та пішли з редакції.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 29 травня “Українська правда” оприлюднила статтю “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора Укрінформу запровадив цензуру, “темники”, а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити “потрібних” людей.

30 травня на Суспільному вийшов матеріал, у якому кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора “темник” з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

31 травня Юрій Стригун отримав повістку з вимогою з'явитися до ТЦК за місцем реєстрації. Повістку принесли журналісту не за місцем його реєстрації, а надіслали до київського офісу Укрінформу (за місцем роботи). Також Юрій Стригун заявив ІМІ, що новопризначений гендиректор Укрінформу Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з'явитися до ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту. За словами журналіста, йому також запропонували приїхати до Києва і фізично розписатися за отримання повістки й відповідного наказу керівництва Укрінформу. 

Генеральний директор Укрінформу Сергій Череватий повідомив, що він підписав розпорядження про звірення даних військовозобов'язаних стосовно п'ятьох працівників агентства, серед яких і Юрій Стригун.

Liked the article?
Help us be even more cool!