ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ зафіксував у листопаді 13 випадків порушень свободи слова (оновлено)

03.12.2021, 10:00
Фото - Reuters
Фото - Reuters

У листопаді експерти ІМІ зафіксували в Україні 13 випадків порушень свободи слова. З них шість випадків стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова" *.

Найпоширенішими порушеннями в листопаді були перешкоджання (чотири) та кіберзлочини (три). Також зафіксовано по два випадки побиття і цензури та по одному випадку юридичного тиску та обмеження доступу до інформації.

Так, у листопаді скоєно напад на представницю ІМІ, журналістку-розслідувачку Альону Березу. Невідомий чоловік облив її хімічною рідиною, поліція надала Березі державну охорону, наразі триває розслідування. 

Окрім того, експерти ІМІ зафіксували тиск Державного бюро розслідувань на головного редактора "Цензор.Нет" Юрія Бутусова через оприлюднене відео, на якому він стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм (ДБР відкрило кримінальне провадження за статтями, які не стосуються цивільних, якщо тільки немає додаткових обставин (ст. 414 ККУ ("Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення") та 437 ККУ ("Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни"). Сам Юрій Бутусов вважає такі дії помстою президента Володимира Зеленського за конфлікт на пресмарафоні 26 листопада. 

Серед випадків цензури зафіксовано закриття англомовного видання Kyiv Post, редакція якого заявила про тиск власника Аднана Ківана. До категорії "цензура" також зараховано заяви колишніх журналістів телеканалу "Дом" про отримання з Офісу президента вказівок та про цензурування новин. 

Експерти ІМІ звертають увагу на цьогорічне зростання випадків цензури в Україні в порівнянні з минулим роком. Так, за словами медіаекспертки Катерини Дячук, у 2020 році ІМІ зафіксував два випадки цензури, а за неповний 2021 рік – уже вісім.

Серед випадків перешкоджання, які сталися в листопаді, – напад священнослужителів Києво-Печерської лаври на журналістів каналу “Магнолія-ТБ” під час знімання гасіння пожежі в одному з приміщень монастиря. Так, один зі священників вирвав телефон у журналіста під час прямого ефіру. Журналіст підійшов до священнослужителів і спробував повернути телефон, але митрополит Павло порадив своєму підлеглому "дати по голові" журналісту. Зрештою, один зі служителів монастиря погодився повернути телефон, проте лише за умови видалення відзнятого матеріалу.

Поліція за цим фактом розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів").

Порушення стались у шести регіонах країни. Київ, як зазвичай, є лідером з порушень (вісім), два випадки у Хмельницькому та по одному випадку – у Житомирі, Тернополі та на Полтавщині.

Порушували права журналістів приватні особи, місцева та судова влади, правоохоронці та Офіс президента.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував 181 випадок порушень свободи слова, 91 випадок перешкоджання, 22 побиття, 15 кіберзлочинів, 16 обмежень доступу, 12 погроз та вісім випадків цензури.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network у партнерстві з міжнародною організацією Freedom House. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!