ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДБР відкрило справу через відео, на якому Бутусов стріляє з гаубиці Д-20

28.11.2021, 18:32
Фото – фейсбук Юрія Бутусова
Фото – фейсбук Юрія Бутусова

Слідчі Державного бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження вивчають відео, яке 27 листопада виклав головний редактор “Цензор.нет” Юрій Бутусов своїй фейсбук-сторінці.

Про це повідомляється 28 листопада на сайті ДБР.

На відео журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”.

Пізніше Бутусов дописав, що відео було зняте дуже давно і з тренувань.

Як зазначає ДБР, оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоди інформаційній безпеці України та дозволяє представникам країни-агресора посилювати тиск на державу.

“Усі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати, яке виклав Юрій Бутусов, будуть перевірені. В тому числі в порядку статті 414 КК України (“Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення”) та статті 437 ККУ (“Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”). Будуть перевірені також і можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння”, – зазначає ДБР.

За попередніми висновками, подія відбулася за межами зони ООС. 

ДБР закликало громадян України під час публікації будь-яких матеріалів враховувати можливі негативні наслідки для інформаційної безпеки держави.

Зі свого боку Юрій Бутусов вважає, що в такий спосіб президент Володимир Зеленский помстився йому “за свою ганебну пресконференцію”.

“І ось уже знайшли привід – постріл з гармати, який був колись зроблений, назвали його “приводом для ескалації”, хоч я і написав, що це було давно. І тепер мене залучають по кримінальній статті за розв'язання агресивної війни!” – написав він 28 листопада у фейсбуці.

"Нагадаю, все це тому, що я задав питання: Чи не соромно Зеленському тримати коло себе російського агента Демченка? І всі почули від президента, що російський агент Руслан Демченко – корисний керівник комітету по розвідці, попри те що він очолює всі розвідслужби України всупереч закону про люстрацію та є співавтором Харківських угод по здачі Криму. І Демченка, Татарова, Єрмака президент захищає", – написав він.

Крім того, ДБР оприлюднило другу заяву, у якій звертає увагу журналістів та лідерів громадської думки, що кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом.

У ДБР зауважили, що поки нікому не висунуто підозри.

“Зокрема, предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї. Ще раз наголошуємо: ніякої “справи” проти Юрія Бутусова в провадженні ДБР немає – і просимо не втягувати ДБР у політичні обвинувачення. ДБР займається виключно злочинами посадових осіб, і саме можливі ознаки такого злочину й стали предметом нашого провадження”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 26 листопада президент Володимир Зеленський під час пресмарафону звинуватив головного редактора “Цензор.нет” Юрія Бутусова в смертях на Донбасі через публікацію відео з дроном Bayraktar. Журналіст звинуватив Зеленського в брехні.

Після пресмарафону Юрій Бутусов заявив, що позиватиметься до суду на президента України Володимира Зеленського через висловлювання, які вважає неправдивими щодо себе.

Liked the article?
Help us be even more cool!