ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хакери вимкнули два найбільші телескопи світу

Кілька передових астрономічних обсерваторій світу повідомили про кібератаки, які призвели до тимчасових вимкнень, повідомляє space.com.

Національна оптично-інфрачервона астрономічна дослідницька лабораторія (NOIRLab) Національного наукового фонду повідомила про безпековий інцидент, який стався 1 серпня й змусив лабораторію тимчасово припинити роботу двох своїх телескопів – Gemini North у Гаваях і Gemini South у Чилі. Також кібератака вплинула на роботу менших телескопів в обсерваторії Серро-Тололо в Чилі.

"Наша команда співпрацює з фахівцями з кібербезпеки, щоб підімкнути всі постраждалі телескопи й наш вебсайт назад до мережі, і наразі перебіг роботи дає підстави для надії", – йдеться в заяві на сайті NOIRLab від 24 серпня.

Природа кібератак і розташування злочинців наразі невідомі. NOIRLab зазначає, що, оскільки розслідування ще триває, організація публікуватиме інформацію про злами дуже обережно.

"Ми плануємо поділитися подробицями зі спільнотою, коли матимемо змогу, як того вимагає наш принцип прозорості та наша відданість безпеці нашої інфраструктури", – додає компанія в дописі.

Кібератаки на заклади NOIRLab сталися за кілька днів до того, як Національний центр контррозвідки й безпеки США (NCSC) випустив рекомендації для американських компаній і дослідницьких організацій, пов’язаних з космосом, попереджуючи про можливі кібератаки й шпигунство.

Іноземні шпигуни й хакери "усвідомлюють важливість комерційної космоіндустрії для економії й національної безпеки США, зокрема зростання залежності критичної інфраструктури від ресурсів, розташованих у космосі, – йдеться в рекомендаціях. – Вони розглядають американські інновації й ресурси, пов’язані з космосом, як потенційну загрозу та цінну нагоду здобути незамінні технології й досвід".

Це не перший випадок кібератак на астрономічні обсерваторії. В жовтні 2022 року хакери втрутилися в роботу Великої міліметрової / субміліметрової матриці Атакама (ALMA) в Чилі, а NASA потерпає від хакерських атак уже не перший рік. У 2021-му агентство стало жертвою всесвітнього зламу SolarWinds, яке очільники організації назвали "важливим сигналом" для кібербезпеки.

Liked the article?
Help us be even more cool!