ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Google за позовом 40 штатів щодо протиправного відстеження геолокації відшкодує $392 млн

17.11.2022, 11:20
Фото – DW
Фото – DW

Пошуковик Google домовився з 40 штатами про відшкодування на суму 391,5 мільйона доларів, щоб закінчити розслідування щодо того, як компанія відстежує геолокацію користувачів. Про це генпрокурори штатів повідомили 14 листопада, пише Associated Press.

Штати розпочали розслідування після матеріалу видання, опублікованого 2018 року, в якому йшлося, що Google не припиняє відстежувати дані про геолокацію людей, навіть якщо ті відмовилися від відстеження, вимкнувши функцію "історія геолокацій".

Генпрокурори назвали таку домовленість історичною перемогою для споживачів та найбільшою угодою про відшкодування в історії американських мультиштатних позовів про конфіденційність.

Провадження відбувалося на тлі зростання занепокоєнь щодо конфіденційності та стеження з боку технологічних компаній, на з дедалі більшим обуренням реагують політики і якому дедалі пильнішу увагу приділяють регулятори. Рішення Верховного суду в червні, яким був скасований конституційний захист права на аборт, спричинило тривогу щодо потенційних загроз приватності, з якими можуть зіткнутися жінки, що бажають пройти цю процедуру або знайти інформацію про неї в інтернеті.

"Це врегулювання на 391,5 мільйона доларів є історичною перемогою для споживачів в епоху, коли ми дедалі більше покладаємося на технології. Дані про геолокацію є найсекретнішою та найціннішою особистою інформацією, яку збирає Google, і споживач може мати безліч причин відмовитися від відстеження", – заявив генеральний прокурор штату Коннектикут Вільям Тун.

На пресконференції Тун закликав споживачів "зробити невеличку самостійну перевірку" своїх інтернет-налаштувань і вимкнути небажані функції.

"Те, що ми живемо в економіці спостереження, не є перебільшенням. Будьте свідомі того, що вас і ваше розташування відстежують щохвилини щодня", – зазначив він.

У Google (штаб компанії розташований у Маунтін-В'ю, Каліфорнія) стверджують, що розв'язали проблеми з відстеженням кілька років тому.

"З огляду на покращення, які ми запровадили протягом останніх років, ми домовилися про завершення цього розслідування, адже воно спиралося на стару товарну політику, яку ми змінили роки тому", – зазначив речник компанії Хосе Кастанеда.

За допомогою відстеження геолокації технологічні компанії можуть продавати місця для цифрової реклами підприємцям, які прагнуть привернути увагу споживачів у своїй місцевості. Завдяки такому відстеженню та іншим засобам збирання даних Google заробляє на рекламі понад 200 мільярдів доларів щорічно. Ця сума, своєю чергою, становить більшість прибутків, що течуть у кишені материнської корпорації Google – Alphabet, чия ринкова вартість оцінюється в 1,2 трильйона доларів.

У своєму матеріалі 2018 року АР повідомляла, що багато послуг Google на пристроях Android та айфонах використовують дані про геолокацію користувачів, навіть якщо ті обрали налаштування приватності, які мають не дозволяти Google цим займатися. Дослідники комп’ютерних технологій з Прінстону підтвердили цю інформацію на запит АР.

Зберігання таких даних становить загрозу конфіденційності; були випадки, коли його використовувала поліція для пошуку підозрюваних.

Liked the article?
Help us be even more cool!