ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова ВР вніс проєкт, за яким про знімання публічних заходів та знімання на вулиці треба завчасно попереджати

28.10.2022, 16:06
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук разом з колегами зареєстрував законопроєкт №8153 "Про захист персональних даних", за яким про знімання публічних заходів та знімання на вулиці треба завчасно попереджати. Це стосується також і журналістів, повідомляє "Судово-юридична газета".

У законопроєкті положення законодавства щодо правил поведінки з персональними даними, зібраними в публічних місцях та щодо публічних осіб, викладаються іншим чином.

Зокрема, у статті 11 проєкту "Обробка персональних даних в результаті аудіо-, відео- або фотофіксації публічних заходів" правила знімання публічних заходів визначено так:

У разі здійснення аудіозапису, відеознімання, кінознімання, фотознімання або будь-якої іншої фіксації зображення або голосу суб'єкта персональних даних, незалежно від технології, що використовувалася, відкрито на вулиці або на заходах публічного характеру (публічних зборах, конференціях тощо), контролер зобов’язаний завчасно вжити достатніх заходів для повідомлення суб’єктів персональних даних про здійснення аудіозапису, відеознімання, кінознімання, фотознімання або будь-якої іншої фіксації зображення або голосу суб'єкта персональних даних, а також мети цієї фіксації в спосіб, який надає можливість суб’єкту персональних даних заперечити проти оброблення його персональних даних.

Оприлюднення, зокрема публічний показ матеріалів відеознімання, кінознімання або фотознімання, на яких можна ідентифікувати суб'єктів персональних даних, допускається за умови, що оприлюднення є пропорційним відносно легітимної мети, яка ставиться, узгоджується з початковою метою фіксації, враховує принцип поваги до суті права на захист персональних даних і передбачає належні та відповідні засоби захисту основоположних прав та інтересів суб’єкта персональних даних.

Отже, для проведення знімання, як випливає з тексту проєкту, треба повідомити осіб, які можуть потрапити на відео чи фото, та повідомити в такий спосіб, що дає їм можливість заперечити проти цього.

Стаття 15 законопроєкту "Обробка персональних даних для цілей журналістської чи творчої діяльності", яка передбачає особливості оброблення персональних даних для цілей такої діяльності, не передбачає якихось винятків щодо вищезгаданих правил повідомлення осіб, яких знімають, встановлених статтею 11.

"До обробки персональних даних для цілей журналістської та творчої діяльності не застосовуються положення п. 1 частини першої статті 4 щодо принципів добросовісності та прозорості, пунктів 4 і 6 частини першої статті 4, статей 18–27, статті 34, статей 36–40 цього Закону", – вказано в частині першій 15 статті законопроєкту.

Частина перша цієї статті застосовується лише за умови, якщо контролер, що здійснює оброблення персональних даних винятково для цілей журналістської та творчої діяльності, обґрунтовано вважає, що оприлюднення інформації здійснюється в суспільних інтересах, а шкода від оприлюднення такої інформації не переважає суспільний інтерес в її отриманні, йдеться в статті.

Тобто журналісти теж мають дотримуватися регулювання, встановленого статтею 11, та повідомляти про знімання публічних заходів завчасно, якщо читати цю норму буквально.

Нагадаємо, відповідно до статті 307 Цивільного кодексу, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Втім, у тій же статті визначено, що згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Загалом, пише видання, за вже усталеною практикою знімання в публічних місцях та знімання публічних осіб під час виконання їхньої державницької роботи не забороняється.

Liked the article?
Help us be even more cool!