ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дружина ув'язненого Росією журналіста Владислава Єсипенка розповіла про його стан

Фото – Марек Гайдук / Радіо Свобода
Фото – Марек Гайдук / Радіо Свобода

Дружина засудженого Росією в Криму фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка розповіла про його стан. Про це Катерина Єсипенко розповіла Радіо Свобода.

"Владислав зараз перебуває в колонії в Криму, почуває себе нормально. Взагалі він мужнього характеру людина, не жаліється. Якщо якісь ліки потрібні, то ми передаємо. Катування були після затримання, далі Владислава в принципі не піддавали тортурам, а моральний тиск присутній завжди", – розповіла дружина.

За її словами, листуватися з чоловіком немає можливості, оскільки поштове сполучення з тимчасово окупованим Кримом відсутнє, а зідзвонюються вони раз на місяць. Катерина Єсипенко нині оскаржує вирок чоловікові в установі наступної інстанції.

"Зараз у нас у планах касаційний розгляд справи. Поетапно працюємо. Пів року в середньому кожна нова інстанція займає", – сказала Єсипенко.

Вона долучилася в Брюсселі до панелі, де родичі кримських в’язнів свідчили про їхній стан і умови ув’язнення. Захід за участю дипломатів та представників євроінституцій організував правозахисний центр ZMINA та Представництво Чехії при ЄС.

"Мій чоловік, журналіст Радіо Свобода Владислав Єсипенко, працював в окупованому Криму, їздив туди у відрядження від Радіо Свобода, знімав сюжети на соціальну, економічну тематику півострова. 10 березня 2021 року, саме після зйомок акції на честь дня народження українського поета Тараса Шевченка в Сімферополі, Владислава затримала ФСБ. Майже місяць ми не знали, де Владислав перебуває і в якому стані", – розповіла Єсипенко.

За словами дружини, адвокатка чоловіка, призначена на місці, намагалася "заманити" її до Криму, щоб мати додатковий важіль впливу на затриманого.

"Владислава піддавали тортурам співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Тортури електричним шоком, погрози вбивством, шантаж, запрошували мене з дитиною начебто приїхати на побачення з чоловіком у Крим – усі ми розуміємо, з якою метою", – зазначила Єсипенко.

Вона закликала присутніх згадувати імена кримських в’язнів на міжнародних майданчиках, а також звернулася до представників Туреччини з проханням посприяти тому, щоб ця країна виступила посередником "у перемовинах саме щодо повернення цивільних заручників на територію України".

Як повідомляв ІМІ, 16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту "інкримінували" збір інформації "в інтересах спецслужб України", зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму".

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

У грудні 2022 року Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру оперативнику ФСБ Росії, який причетний до катування та незаконного ув’язнення Владислава Єсипенка. Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Liked the article?
Help us be even more cool!