ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дослідження: Telegram-канал “НачШтабу” пов’язаний із військовою розвідкою РФ

Telegram-канал “НачШтабу” пов’язаний із військовою розвідкою РФ, є інструментом російських інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) та веде шпигунську діяльність проти українських військовослужбовців.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні, яке провели Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Служба безпеки України та Головне управління комунікацій ЗСУ. Дослідження опубліковане на сайті Страткому.

Згідно з дослідженням, канал створили у червні 2018 року, і станом на серпень 2024-го він мав 27 805 підписників. Пік його активності прийшовся на лютий 2022 року, коли кількість підписників сягнула 79 605 осіб.

Аналітики зауважують, що основний контент каналу складають псевдоінсайди з військових частин. Це матеріали, які нібито викривають корупцію, порушення та моральний занепад у Збройних силах України (ЗСУ). Окрім того, канал активно поширює антимобілізаційні наративи, закликаючи не вступати до лав ЗСУ і пропагуючи проти мобілізації. Також канал розповсюджує російські наративи про нібито зрадництво в українському війську та панічні настрої серед населення.

Дослідження показує, що канал використовувався для збору конфіденційної інформації про українські військові частини, техніку та командування. Адміністратори каналу заохочували підписників надсилати внутрішню інформацію, використовуючи маніпуляції та обіцянки винагороди, зауважують аналітики.

Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну канал активно поширював фейки про значні втрати українських військових, збирав дані про місця ударів, а також транслював російську пропаганду про ЗСУ. Спочатку канал намагався видавати себе за український ресурс, публікуючи новини українською мовою і репостячи офіційні військові повідомлення. Згодом він перейшов на російську мову та почав просувати російські наративи.

Аналітики припускають, що канал використовувався російськими спецслужбами для збору чутливої інформації. Військовослужбовців заохочували надсилати повідомлення про повсякденне життя у військових частинах, корупцію, дії командування тощо, обіцяючи за це винагороду.

Адміністратори каналу використовували психологічні маніпуляції для здобуття довіри підписників та стимулювали їх ділитися навіть секретною інформацією про військові частини, командирів, техніку та моральну і психологічну готовність.

З 24 лютого по 31 березня 2022 року “НачШтабу” публікував такі матеріали:

  • Супровід операції “Мітки та ДРГ” – мінімум 39 повідомлень.
  • Збір та публікація чутливих воєнних даних – мінімум 35 повідомлень.
  • Заклики надсилати фото та відео наслідків російських ударів – мінімум 52 повідомлення.
  • Інші воєнні “інсайди” – 12 повідомлень.
  • Імовірний збір даних про осіб, які працюють на національний спротив – мінімум 6 повідомлень.
  • Поширення фейків та паніки – мінімум 46 повідомлень.
  • Імовірний діпфейк – 1 повідомлення.
  • Трансляція російської пропаганди – мінімум 23 повідомлення.

Протягом цього періоду канал був задіяний у скоординованій роботі з дезорганізації воєнного управління в Україні та поширенні панічних настроїв серед військових і цивільного населення, йдеться у дослідженні

Як повідомляв ІМІ, у червні 2024 року росіяни, прикриваючись Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України,  спробували розмістити псевдостаттю через одеське інтернет-видання “Одеса Онлайн”.

Liked the article?
Help us be even more cool!