ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держетнополітики закликає ВР вичистити законопроєкт про заборону пов'язаних з РФ церков від "совєтчини і недолугостей"

Фото – Суспільне

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) закликає Верховну Раду усунути до другого читання низку поправок із законопроєкту №8371 про заборону в Україні релігійних організацій, пов'язаних з РФ.

Про це йдеться в заяві ДЕСС, оприлюдненій 23 липня на її сайті.

Відомство зазначає, що до другого читання до законопроєкту №8371 було подано понад 1200 поправок. 

“Серед яких поряд із конструктивними пропозиціями була велика кількість законодавчого спаму, відвертих нісенітниць, конструкцій, які перекручували первісний задум проєкту закону, а також пропозицій, не приховано спрямованих на повне знищення суті законопроєкту, на неможливість його реалізації і, зрештою, на дискредитацію України на зовнішній арені”, – йдеться в заяві.

ДЕСС зазначає, що співпрацювала з Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики задля покращення змісту законопроєкту до другого читання. І було відкинуто абсолютну більшість поправок, які знесилювали й знецінювали законопроєкт.

Однак наразі не все ще виправлено, зазначає ДЕСС.

Передусім Державна служба з етнополітики переконана, що закон має унеможливити діяльність в Україні релігійних організацій, пов’язаних з будь-яким центром у країні-агресорі, а не лише з російською церквою. 

“Це цілковита логічна заувага, яка з абсолютно незрозумілих причин наразі ігнорується”, – йдеться в заяві.

Крім того, ДЕСС зазначає, що міжнародне право у сфері свободи совісті не передбачає регулювання релігійної свободи з міркувань національної безпеки, тож звертає увагу на це законотворців, “наголошуючи при цьому, що саме повторення словосполучення “національна безпека” не робить законопроєкт ані сильнішим, ані дієвішим, але робить його вразливішим для можливої критики”.

Також Держетнополітики зазначає, що дотепер не вдалося вичистити законопроєкт від “відвертої совєтчини і недолугостей”. Наприклад, законопроєкт досі містить такий припис: ті, хто хоче встановити зв’язки із забороненою релігійною організацією, тобто російською церквою, повинні взяти на це спеціальний дозвіл у ДЕСС. 

“Важко уявити, яку саме ситуацію регулює цей припис, хто у здоровому глузді встановлюватиме зв’язки з організацією, яка стала продовженням злочинного режиму РФ. Хто, як і навіщо даватиме на це дозвіл? Ми дуже просимо законотворців не ганьбитися такого роду приписами!” – йдеться в заяві.

Що відомо про законопроєкт, який забороняє російську церкву в Україні

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ.

63% українців вважають, що в Україні має бути повністю заборонена діяльність Української православної церкви Московського патріархату (у грудні 2022 року – 54%, у травні 2023 року – 66%). Такими є результати всеукраїнського опитування, проведеного впродовж 20–25 квітня 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології.

11 травня 2024 року Православна церква України звернулася до Верховної Ради з проханням підтримати урядовий законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією.

23 липня 2024 року група народних депутатів під час засідання заблокувала трибуну Верховної Ради з вимогою включити до порядку денного та розгляду в другому читанні даний законопроєкт. В результаті в засіданні було оголошено перерву.

Liked the article?
Help us be even more cool!