ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CPJ закликає Раду відмовитися від закону про медіа

14.09.2022, 16:23
Фото – cpj.org/
Фото – cpj.org/

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав Верховну Раду України відмовитися від законопроєкту про медіа, який парламент ухвалив наприкінці серпня в першому читанні, повідомляє Радіо Свобода.

"Український законопроєкт про засоби масової інформації серйозно загрожує свободі преси в країні, посилюючи державний контроль над інформацією в той час, коли громадяни потребують її найбільше. Українські законодавці повинні відмовитися від законопроєкту або принаймні тимчасово зупинити його розгляд у парламенті, доки Європейський Союз не зможе висловити свої рекомендації", – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

У CPJ нагадали, що Україна, кандидат на вступ до ЄС, повинна реформувати своє законодавство про засоби масової інформації, щоб почати перемовини про членство. Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив 23 серпня, що згаданий законопроєкт зараз перебуває на розгляді в ЄС і Раді Європи, які можуть дати свої рекомендації до кінця вересня.

Як повідомляв ІМІ, 30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт №2693-д "Про медіа" в першому повторному читанні.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав доопрацювати ухвалений парламентом у першому читанні законопроєкт "Про медіа", щоб не допустити звуження сфери використання державної мови. 

29 серпня 34 народні депутати з п’яти фракцій та позафракційні звернулися 29 серпня до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука із закликом зняти з найближчого пленарного засідання законопроєкт №2693-д "Про медіа". 

27 липня голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, його перша заступниця Ірина Констанкевич і голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук внесли пропозиції до законопроєкту "Про медіа" №2693-д, який Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики в липні 2020 року рекомендував Раді ухвалити за основу.

8 вересня Інтернет-асоціація України заявила, що законопроєкт "Про медіа" суперечить декларованим цілям і загрожує "тоталітаризмом у медійній сфері".

Liked the article?
Help us be even more cool!