ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

34 нардепи закликали не виносити законопроєкт "Про медіа" на пленарне засідання Ради

29.08.2022, 15:31
Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

34 народні депутати з п’яти фракцій та позафракційні звернулися 29 серпня до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука із закликом зняти з найближчого пленарного засідання законопроєкт №2693-д “Про медіа”. 

Про це повідомив нардеп "Європейської солідарності" Володимир В’ятрович, інформує "Детектор медіа".

Розгляд законопроєкту "Про медіа" в першому читанні заплановано на 30 серпня.

За словами В’ятровича, гуманітарний комітет має ще раз розглянути законопроєкт і “усунути всі небезпеки розмінування культурного кордону з Росією”".

"Зробити це можна дуже швидко, було б бажання погоджувальної ради й комітету. Ми подали всі необхідні зміни до тексту. Звичайно, цю позицію поділяє значно більше, ніж 34 депутати, підписи яких вдалось оперативно зібрати на вихідних. Але комусь дуже хочеться протягнути закон у першому читанні саме зараз і обов’язково з антиукраїнськими нормами", – написав В'ятрович у фейсбуці.

За словами В’ятровича, у тексті, що виноситься на перше читання:

  • скасовується ухвалена в червні конституційною більшістю парламенту заборона на трансляцію фонограм, аудіограм та кліпів російських співаків;
  • нівелюється Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, що впродовж семи років є дієвим інструментом захисту України від фільмів, серіалів, концертів, гастролей за участю осіб, що підтримують російську агресію;
  • знижується рівень контролю за українською мовою фільмів, дозволяється практично безкарне порушення на 10% квоти на українські пісні на радіо;
  • робляться недієвими норми, які забороняють позитивне висвітлення органів влади держави-агресора.

"Усвідомлюючи важливість європейської інтеграції України й потребу ухвалення євроінтеграційних законів, ми разом з тим вважаємо неприйнятними спроби при ухваленні законопроєкту "Про медіа" зруйнувати вже передбачені чинними законами механізми захисту української мови і національного культурно-інформаційного простору, які не мають прямого стосунку до питань європейської інтеграції. 

На нашу думку, профільний комітет має повернутися до розгляду законопроєкту "Про медіа" і внести до тексту, що виноситься на перше читання, зміни, які гарантують збереження цих механізмів. Вважаємо за неможливе голосування за проєкт закону "Про медіа" навіть у першому читанні до внесення цих змін. Закликаємо до врахування зазначених пропозицій не виносити законопроєкт "Про медіа" на пленарне засідання Верховної Ради України", – йдеться у зверненні до голови парламенту.

Нагадаємо, 23 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт "Про медіа", доопрацьований у комітеті.

Законопроєкт "Про медіа" зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що замінить кілька медійних законів. 19 травня 2020 року парламент відправив цей проєкт на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) – третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним. Також документ передбачає розширення повноважень регулятора – Нацради з питань телебачення та радіомовлення. 

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС.

1 липня низка громадських організацій, які працюють у сфері медіа, закликали владу відкрито обговорити, допрацювати й ухвалити нове законодавство про медіа.

Верховна Рада має ухвалити закон про медіа у двох читаннях восени.

Юристи ІМІ проаналізували оновлений проєкт закону "Про медіа".

Liked the article?
Help us be even more cool!