Нардепи оприлюднили текст нової редакції законопроєкту "Про медіа"

28.07.2022, 12:06

Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, його перша заступниця Ірина Констанкевич і голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук внесли пропозиції до законопроєкту “Про медіа”.

Про це стало відомо з інформації на сайті комітету, повідомляє ZMINA.

Доповнення спрямовані на вдосконалення проєкту закону №2693-д, який комітет рекомендував нардепам узяти за основу ще в липні 2020 року. Їх мають розглянути найближчим часом.

Зокрема, в документі уточнюється визначення онлайн-медіа – “медіа, що регулярно поширює інформацію в текстовій, аудіо-, аудіовізуальній чи іншій формі в електронному (цифровому) вигляді за допомогою мережі Інтернет на власному вебсайті, крім медіа, що віднесені цим Законом до аудіовізуальних медіа”.

Також низка доповнень стосується роботи медіа та регулювання їхньої діяльності під час війни.

Проєкт закону “Про медіа” зареєстровано у ВР 27 грудня 2019 року. Він має замінити низку застарілих документів, що регулюють цю сферу.

Через численні дискусії та критику експертів і медіаспільноти 19 травня 2020 року парламент відправив проєкт на повторне перше читання.

Як повідомляв ІМІ, 1 липня низка громадських організацій, які працюють у сфері медіа, закликали владу відкрито обговорити, допрацювати й ухвалити нове законодавство про медіа.

Законопроєкт “Про медіа” №2693-д з 2019 року чекає на перше читання. Ще 14 липня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт та рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу в першому читанні та врахувати надані комітетом пропозиції.

23 червня глави держав та урядів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Однією з вимог є ухвалення закону про медіа.

Законопроєкт “Про медіа” (№2693), який був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, пропонував запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання і галузевого саморегулювання.