ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

8 вересня у світі відзначають Міжнародний день солідарності журналістів

08.09.2021, 10:28
Фото - фейсбук Петра Порошенка
Фото - фейсбук Петра Порошенка

Сьогодні, 8 вересня, у світі відзначають Міжнародний день солідарності журналістів, повідомляється в українській вікіпедії.

Про відзначення цього дня було проголошено в 1958 році в Бухаресті за рішенням IV конгресу Міжнародної організації журналістів (МОЖ) – найстарішого і найбільшого інтернаціонального журналістського об'єднання у світі.

Така дата була вибрана, оскільки саме цього дня в Берліні був страчений нацистами заарештований гестапо чехословацький журналіст, літературний і театральний критик Юліус Фучик. 

Під час перебування у в'язниці він написав книгу “Репортаж із петлею на шиї”, за яку був відзначений Міжнародною премією Миру (посмертно).

Уже традиційно в День солідарності журналістів по всій планеті проходять збори та конференції, на які приїжджають журналісти з різних країн світу. На цих професійних з'їздах представники четвертої влади діляться своїм журналістським досвідом і відзначають найдостойніших у своєму середовищі. Так, Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород США в галузі літератури, журналістики, музики й театру – майже завжди вручається 8 вересня, у Міжнародний день солідарності журналістів.

Як повідомляв ІМІ, за вісім місяців 2021 року ІМІ зафіксував загалом в Україні 126 випадків порушень свободи слова, 65 випадків перешкоджання, 17 побиттів, 12 погроз та 11 обмежень доступу до інформації.

За пів року експерти ІМІ зафіксували в Україні 97 випадків порушень свободи слова. З них 76 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Ключовими тенденціями півріччя у сфері свободи слова є фізична агресія проти журналістів та закритість місцевої і судової влади.

Liked the article?
Help us be even more cool!